Calonge ha fet realitat el projecte de ser el primer poble de llibres de Catalunya. La idea va sorgir fa uns mesos per part de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament i ara ha acabat sent una realitat. I és que d’aquí a un mes, set llibreries obriran al centre de la localitat baix-empordanesa. Es tracta de set establiments de temàtiques diferents, que operaran de manera «horitzontal».

El regidor de Cultura, Norbert Botella, explica que la voluntat és «atraure turisme cultural» que permeti «revitalitzar» el poble. «Entre les set llibreries volem que esdevinguin una de gran a tot el municipi», explica Botella. Es tracta de set establiments de temàtiques diverses que treballaran de manera «horitzontal» i que obriran les seves portes el pròxim 10 de desembre.

A través d’aquest projecte -que es va presentar ahir al migdia als veïns en un acte celebrat al Cercle Calongí i que va comptar amb l’assistència de prop de 150 persones- el consistori ha posat a disposició dels emprenedors una sèrie d’incentius fiscals i ajudes directes per tirar endavant els negocis. En aquest sentit, l’objectiu és que es tracti d’establiments «viables», en el marc d’un pla estratègic per revitalitzar el centre històric del poble i fomentar el turisme cultural de qualitat.

La coordinadora del projecte, Montserrat Darnaculleta, explica que un dels principals objectius que tenen és poder atraure turisme cultural a Calonge i deixar de estar vinculats al «sol i platja» de la banda de Sant Antoni. «Volem que se’ns conegui per la quantitat de coses interessants que tenim com a municipi interior, allunyats de la costa», ressalta. Darnaculleta explica que el projecte de la ciutat dels llibres va estretament lligat a una programació cultural diferent. En aquest aspecte, la coordinadora ha revelat que pretenen celebrar «un petit Sant Jordi cada mes».

Els set llibreters que seran veïns de Calonge a partir d’aquest proper mes de desembre han presentat els seus projectes, triats entre més d’un centenar. Hi haurà una botiga de còmics (Calonge Comics), una altra especialitzada en literatura infantil (Llibooks), una de viatge (La Viatgeria), una altra d’espiritual (La Cocollona), una centrada en l’Orient (Orient) i dues de generalistes (Libelista Calonge i Rals Llibres).