Més cornamuses del món que mai al 23è Cornamusam

La cita olotina comptarà amb El Pony Pisador, Rura i Ricard Ros i se celebrarà del 17 al 21 de maig

Un acte del Cornamusam, en una edició anterior.

Un acte del Cornamusam, en una edició anterior. / ACMPHOTO

DdG

La 23a edició del festival Cornamusam d’Olot concentrarà més cornamuses d’arreu del món que mai. Sacs de gemecs, xeremies, la gaita de boto, Uileann piptes, Higland pipes, de la Zampogna o del Tulum seran protagonistes d’aquesta edició, que se celebrarà del 17 al 21 de maig amb propostes com concerts, ball folk, presentacions de llibres, cercaviles o tallers. 

El Cornamusam ha programat sis concerts i una sessió de ball folk amb grups que tenen la cornamusa com a instrument integrat a la seva formació: els mallorquins Do Natural, el català Ricard Ros, els escocesos Rura i de La Franja de Ponent el grup Ribagorza canta. El festival, però, també acollirà les actuacions d’altres grups que l’han incorporat per a l’ocasió i que experimenten amb l’instrument i el seu repertori com El Pony Pisador, Betzuca, Xuriach i La Gravetat de Coulomb.

Activitats participatives

Un dels objectius del festival és fer de pont entre la cornamusa i el públic i és per això que programa activitats de participació popular. Divendres al vespre, la Tocada d’Inici anirà a càrrec de Pol Valverde, seguida del Ball de la Cabreta amb RSK! a la plaça del Rector ferrer. Les activitats de carrer es complementen amb la cercavila pels carrers del centre d’Olot, Posi-me’n 3 quartans amb Atzavara i Xò fred no val rè!, a més, la cercavila de la Cabreta el dissabte a tarda i jocs tradicionals a la plaça del Cornamusam.

Les activitats que acaben de configurar el programa són diverses i per a tots els públics. El festival començarà el dimecres 17 de maig amb una conferència a càrrec d’Anaís Falcó a la seu d’Òmnium Cultural. El dijous 18 de maig, l’Àrea de Música Tradicional de l’Escola Municipal de Música d'Olot realitzarà una audició a la plaça Puig del Roser. Dissabte 28 de maig hi ha la Trobada d’Escoles de Música i s’oferiran tallers a càrrec de Xavier Pallàs i Guillem Ballaz. A la tarda, la presentaciód'un llibre de Xavier Pallàs i a la nit, qui vulgui podrà participar de la CornamuJAM a la Plaça del Cornamusam.

El punt de trobada del festival és la Plaça del Cornamusam, un nucli d’ebullició constant en què s’hi pot trobar La Tradillibreria, gastroteques, una zona chill-out o jocs de fusta.

A més, aquest 2023, els festivals Cornamusam i Tradicionàrius i la Fira Mediterrània de Manresa celebren els 40 anys de la recuperació del sac a Catalunya. El tret de sortida va ser el passat 25 de març en el marc del festival Tradicionàrius i durant el Cornamusam, se celebrarà aquesta fita amb dues propostes. La primera és la recuperació del VIII Premi Ratafia Russet de composició per a cornamusa i la segona, una coproducció entre la Fira Mediterrània de Manresa i el Cornamusam, el projecte Mediterranean Bagpipes Company que formarà part de l’Obrador d’Arrel 2023.