Núria Rial emociona en el seu record a Victòria dels Àngels

El Festival de Peralada va acollir dimecres un recital per commemorar el centenari de la soprano barcelonina

Un moment del concert "Cantar del alma"

Un moment del concert "Cantar del alma" / Miquel González/Shooting

Laura Fanals

Laura Fanals

La soprano barcelonina Victòria dels Àngels va reviure dimecres al vespre en la veu de la soprano manresana Núria Rial, que va inundar l’església del Carme en el marc del recital Cantar del Alma, durant el qual Rial va estar acompanyada per Rubén Fernández al piano. Aquest va ser el càlid i sentit homenatge que el Festival de Peralada va voler fer a una de les grans figures de la lírica a Catalunya, de la qual enguany se celebra el centenari del seu naixement. Rial, amb una gran complicitat amb Fernández -que és de qui havia sorgit la idea del concert-, va oferir una gran exhibició del seu registre vocal en el mateix escenari on, l’agost de 1989, Victòria dels Àngels havia actuat en el marc de la tercera edició del festival, en el que seria la seva única actuació en el certamen.

Precisament, Cantar del Alma, de Frederic Mompou -cançó que va donar títol al recital- va ser l’escollida per donar el tret de sortida a la vetllada, que es va dividir en dues parts de trenta minuts cadascuna. Durant la primera part, va interpretar amb gran habilitat i mestratge composicions de Schubert, Mendelssohn, Brahms o Ravel, entre altres. 

Peces catalanes i espanyoles

La segona part, en canvi, va incloure exclusivament peces de música catalana i espanyola. Va començar amb la interpretació de Victoria, una peça amb música de Bernat Vivancos basada en paraules originals de la mateixa Victòria dels Àngels. Es tractava de la seva estrena a Catalunya, i el propi compositor, que era present al recital, va pujar breument a l’escenari. 

Al llarg d’una segona part molt més personal i íntima, en què Rial va anar explicant algunes de les cançons a les quals s’enfrontava, la soprano va captivar el públic tot desgranant peces d’Enric Granados, Manuel García Morante, Mompou una altra vegada -Vocalise a Victoria, composta especialment per a dels Àngels malgrat que ella no ho va arribar a saber mai-, Xavier Montsalvatge, Jesús Guidi, Ernesto Halffter i Eduard Toldrà, ja que Cançó de comiat va posar punt i final al concert. 

Tot i això, els forts aplaudiments del públic, que no va dubtar en posar-se dempeus per mostrar el seu entusiasme, van donar pas als bisos, que van incloure Clavelitos, de Gerald Moore, Azulao, de Jayme Ovalle, i Achloris, de Reynaldo Hahn. Entre els assistents hi havia la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga. 

Subscriu-te per seguir llegint