Serena Sáenz i Jonah Hoskins tanquen la 37a edició del Festival de Peralada acompanyats del pianista Maciej Pikulski

L'organització ha avançat dues de les funcions programades per la segona edició de Pasqua

El tenor Jonah Hoskins al Festival de Peralada acompanyat del pianista Maciej Pikulski

El tenor Jonah Hoskins al Festival de Peralada acompanyat del pianista Maciej Pikulski / ACN

ACN

La soprano barcelonina Serena Sáenz i el tenor americà Jonah Hoskins, acompanyats del pianista polonès Maciej Pikulski, han posat aquest dissabte a la nit el punt final a la 37a edició del Festival de Peralada. Ho han fet amb un recital de lírica a l'església del Carme, que ha començat puntualment a les vuit i s'ha allargat unes dues hores. El duet ha dut al Peralada un programa belcantista amb àries i duets de Donizetti, Listz o Massenet. Hoskins ha actuat al Peralada en substitució del tenor basc Xabier Anduaga, que no estava en disposició d'assistir al festival. El director del Peralada, Oriol Aguilà, ha explicat que "és habitual que això passi quan es treballa amb la veu" i ha recordat que "no és la primera vegada".

La lírica ha tancat aquest dissabte la 37a edició del Festival de Peralada amb un recital imperdible d'àries i cançons protagonitzat per les veus de Serena Sáenz i Jonah Hoskins, acompanyats pel pianista Maciej Pikulski. Aquesta és la segona vegada que Serena Saenz actua al Peralada, després que hi debutés la passada edició de Pasqua.

Als seus 29 anys, Sáenz ha estat multiguardonada en diferents concursos de cant, entre els quals destaquen el primer premi en la XVI edició del Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé, el Premi Especial Festival Castell de Peralada o els tres guardons que es va endur en l'última edició d'Operalia.

Al seu costat ha debutat aquesta nit a Peralada el tenor nord-americà Jonah Hoskins, que amb només 27 anys ha estat també premiat en reconeguts concursos internacionals com el segon premi al Concurs Operalia (2021) o el Premi Promesa artística Extraordinària al Concurs Lotte Lenya. La seva veu s'ha pogut escoltar al Metropolitan Opera de Nova York interpretants l'òpera 'L'Elisir d'amore' composta per Gaetano Donizetti.

La soprano i el tenor han presentat a Peralada un programa belcantista amb àries i duets de reconeguts compositors d'òpera com Geatano Donizetti, Franz Listz o Jules Massenet, entre d'altres. Un espectacle que en un primer moment estava previst que oferís el tenor basc Xabier Anduaga, que fa pocs dies es va anunciar que seria substituït per Hoskins a causa de problemes amb la veu.  El director del festival ha dit que "és habitual que passi quan es treballa amb la veu" i s'ha mostrat convençut que es tractava d'una "ocasió única per descobrir artistes que després agafen una gran volada".

37a edició

El festival ha celebrat enguany la seva edició més concentrada, amb una programació que va començar el 28 de juliol i s'ha distribuït entre l'església del Carme i el mirador del castell. El públic hi ha pogut veure artistes com el tenor Freddie De Tomasso -que va donar el tret de sortida el divendres passat 28 de juliol-, la soprano Diana Damrau i el baix francès Nicolas Testé o la bailaora Ana Morales, entre d'altres. En total, s'han programat onze espectacles d'òpera, música clàssica i dansa.

El director del Festival de Peralada, Oriol Aguilà, ha dit que aquesta edició "intensa i concentrada" ha permès "descobrir el públic fidel i recintes menys coneguts" com és el cas del recinte medieval del Carme amb l'església on s'ha celebrat el darrer concert. Les entrades disponibles s'han exhaurit en la majoria de concerts que han tingut un aforament molt reduït de menys de 300 persones. "Ens sap greu perquè hi ha hagut una part de públic que no ha pogut gaudir-ne", ha dit Aguilà, que també ha destacat "la proximitat i intimitat dels espais d'enguany".

Aquesta edició ha homenatjat a referents de la dansa i la lítica. Dimecres ho va fer per Victòria dels Àngels, en el concert de la soprano Núria Rial i el pianista Rubén Fernández. I avui s'ha dedicat el dedicat a Roger Alier, amb l'actuació de Serena Sáenz i Jonah Hoskins.

Primers programats de l'edició de Pasqua

L'organització del Festival de Peralada ha aprofitat l'avinentesa per avançar dues de les propostes que inclourà la programació de la segona edició de Pasqua, que se celebrarà del 28 al 30 de març de l'any que ve. Es tracta de l'orquestra i cor de l'Opera real de Versalles i l'estrena dels 'Tenebrae Responsoria' de Joan Magrané, a l'església del Carme el dia 29 de març. La resta del cartell es farà públic a la tardor.