El gironí Carles Sala guanya el Premi Vaixell de Vapor amb 'Madame Esvelt'

L'obra destinada a infants aborda l'obsessió per la imatge personal

Carles Sala i Jesús Castillón, guanyadors de la 39a edició del Premi El Vaixell de Vapor i 33a edició del Premi Gran Angular.

Carles Sala i Jesús Castillón, guanyadors de la 39a edició del Premi El Vaixell de Vapor i 33a edició del Premi Gran Angular. / ACN

ACN

L’escriptor gironí Carles Sala s’ha endut la 39a edició del Premi El Vaixell de Vapor de literatura infantil per Madame Esvelt. Per la seva banda, Predestinats, de Jesús Castillón, ha estat el guanyador de la 33a del Premi Gran Angular, adreçat al públic juvenil. Tots dos premis tenen una dotació econòmica d'11.000 euros cadascun i les dues obres arriben a les llibreries avui. 

Sala, un dels noms més reconeguts de la literatura infantil en català, suma un nou premi. Després de guanyar guardons com el el Josep Maria Folch i Torres (2009 i 2022), el Barcanova (2007 i 2009) o rebre en dues ocasions la menció d’honor White Ravens, ara repeteix amb el Vaixell de Vapor, que ja va guanyar el 2009, per una història que, segons el jurat, «enganxa de principi a fi», amb personatges arquetípics «molt bon construïts» i girs en el llenguatge que resulten «molt divertits». 

Madame Esvelt narra la història d’una baronessa tibada i carregada de romanços que tracta a tothom amb menyspreu i que està obsessionada per estar prima i estrenar cada dia un vestit nou.

Quan l’Arlet parla amb en Mau, el seu millor amic, descobreix que ell i molts altres nens del poble cada nit es dirigeixen somnàmbuls cap al casalot de la baronessa, que els fa menjar unes mandonguilles misterioses que els deixen encantats. Amb l’ajuda del seu professor de violí i dos rodamons molt especials, haurà de desbaratar com sigui els seus malvats plans.

Segons Sala, darrere d’una història d’aventures i misteri s’hi amaga un tema tan seriós com és l’obsessió per la imatge i la relació que aquesta té amb el menjar. L’autor assegura que la idea va sorgir a partir d’uns personatges que li van venir al cap i que, un cop clars, es va articular la novel·la al voltant d’aquests.

De fet, afirma que el públic infantil el fa sentir més «còmode» perquè als adults els costa «més d’entrar en segons quines fantasies». D’altra banda, però, reconeix que un dels reptes és aconseguir que «no desconnectin». «Si a la segona o tercera pàgina no els enganxa, poden perdre el fil, per això sempre hi ha enigmes per resoldre», admet.

Es dirigeix a lectors d’entre vuit i deu anys i compta amb les il·lustraccions d’Anna Baquero. 

D’altra banda, el jurat del Premi Gran Angular ha triat Predestinats de Jesús Castillón perquè s’explica com un «cercle perfecte» que s’obre a partir d’un succés «molt impactant» i que es tanca «donant sentit a la història» amb una estructura «sorprenent».

En aquesta novel·la, l’Aurora viu en un futur on els homes s’han extingit i la societat està formada exclusivament per dones. Quan arriba el moment d’escollir els seus estudis universitaris, tria l’Escola de Visitant, una facultat envoltada de secretisme.

Segons la versió oficial, allà preparen les estudiants per cercar un remei que permeti tornar a tenir fills de sexe masculí, aviat, però descobrirà les estranyes regles del centre, una de les quals és no enamorar-se. 

El que no sospita és que, incomplint-les, pot canviar el destí de la humanitat.