Càntut als concerts, a la plaça i a taula

El record del disc «Càntut» de Sanjosex i Belda, un dels primers passos del projecte que manté viva la música de tradició oral, va posar en marxa la setena edició del festival cassanenc

Ahir va ser el torn de dos dels plats forts del certamen, Els Esquirols i Eliseo Parra, a més dels àpats cantats amb Joan Garriga, Marcel Marimon i Fenya Rai, que van fer el ple una vegada més.

Alba Carmona

Alba Carmona

«Quan la meva mare va escoltar la primera cançó del Càntut em va dir: ‘m’has tornat a Ullastret, quan l’àvia la cantava’. Només per això ja va valer la pena», recordava divendres a Cassà Sanjosex. Set anys després d’una aventura que va actualitzar tonades com 'La vella filosa' o 'Per l’aliment del bon vi', les va passejar per tot el país i fins a Hong Kong, les cançons d’aquell disc amb Carles Belda, la primera producció del projecte de recuperació de la música de tradició oral, van tornar a sonar en directe al festival homònim.

Els dos Carles, emocionats i «com un flam», van invocar els cantaires de l’arxiu digital del Càntut; el mestre Jaume Arnella, que diu que el folklore només té sentit si no queda guardat al calaix dels records; el bandoler Serrallonga i el General Bum-Bum a la sala del Centre Recreatiu, plena per a l’ocasió. 

De 'El pomeró' i 'El pardal' van saltar a 'La desgràcia d’un pobre home' (el gitano) -en versió «feminista i antipatriarcal»-, passant per 'La dida', per a la qual van comptar amb la trompeta d’Alba Careta, i sempre amb el caliu del públic, que va anar sumant veus i mans seguint el ritme a cada cançó.

La cita, un dels pocs concerts amb què Sanjosex i Belda celebren la reedició en vinil de l’àlbum enguany, va ser tot just l’inici d’un cap de setmana en què la música d’arrel viscuda en present torna a Cassà de la Selva amb la setena edició del festival Càntut, que convida a cantar en comunitat als concerts, però també a les places o al voltant d’una bona taula.

Després d’una primera nit protagonitzada també per Sol i Serena i Fetus, que van exercir d’amfitrions d’un sopar cantat amb col·laboracions de nou de Careta o d’Eliseo Parra, ahir el festival va viure alguns dels seus plats forts.

La plaça de la Coma es va omplir amb La Fàbrica de Cantaires i més tard per al vermut cantat amb Ivan Caro, mentre que les nou Pitxorines van ser al Pati de Can Trinxeria.

Un dels actes destacats de la jornada va ser la conversa entre Rosa Maria Sadurní, Joan Vilamala i Joan Crosas, integrants de Els Esquirols, i el periodista Quim Rutllant, en què van repassar la trajectòria de la mítica formació osonenca i algunes de les seves cançons més conegudes.

L’altre va ser el concert d’Eliseo Parra, un dels referents en la recuperació de la música folklòrica a l’Estat, que va oferir la seva última actuació a Catalunya, la terra on es va iniciar com a músic, amb un recital articulat com el cicle de la vida, de les cançons de bressol als cants de treball o la música de les bodes.

La presentació d’'Arraïtz', de la cantautora aranesa Alidé Sans; la música de muntanya d’Ernest Sitges el Pastor o els jocs antics recollits a Arbúcies als anys 90 van ser altres elements de la jornada.

I com que al Càntut a taula no només s’hi menja, sinó que també es refila, els tradicionals àpats cantats del festival van fer el ple: el Dinar de Cantadors amb Joan Garriga al migdia i el sopar amb Marcel Marimon i Fenya Rai.

Avui serà el torn de l’estrena de la tercera producció del Càntut, el disc 'Udolç' dedicat a les cançons de bressol d’Alba Careta i Henrio; el Dinar de Cantadors amb el cantant de La Ludwig Band, Quim Carandell, o el duet Maestro Espada, que tancarà el festival amb la seva particular barreja de música tradicional de l’horta murciana i electrònica.

Subscriu-te per seguir llegint