Pep Prieto i Àlex Santaló «posen ordre» a l’univers Marvel amb una guia en català

Publiquen «Tot Marvel», un llibre «no només per a fans» que aborda la consagració «d’una marca d’abast global» gràcies a l’adaptació dels còmics al cinema i a la televisió

És un «assaig amb esperit crític» que va dels anys 40 a l’actualitat

Pep Prieto i Àlex Santaló presentant el seu nou llibre "Tot Marvel"

Pep Prieto i Àlex Santaló presentant el seu nou llibre "Tot Marvel" / ACN

Alba Carmona

Alba Carmona

L’escriptor i periodista gironí Pep Prieto i l’il·lustrador Àlex Santaló «posen ordre» a l’univers Marvel amb la primera guia en català sobre les seves adaptacions al cinema i la televisió. Editat per Columna, Tot Marvel és un «assaig amb esperit crític», explica Prieto, pensat «no només per a fans», sinó per a tothom que vulgui tenir més detalls sobre una marca molt consolidada en el món del còmic que s’ha convertit «en un dels grans fenòmens globals» gràcies a l’audiovisual.

«Els còmics tenen dècades d’història, però l’univers Marvel és més global que mai gràcies al cinema modern», assenyala Prieto, que és col·laborador de Diari de Girona.

«En aquest multivers ple de referències, hem volgut contribuir a que la gent es pugui fer una idea d’on venim, on som i on podem anar», apunta.

En aquest sentit, assenyala que han volgut fer un repàs cronològic de les adaptacions audiovisuals, però oferint també una mirada honesta», apunta. «Hem sigut sincers: les coses que ens agraden les diem i les que no també, donant eines perquè el lector tregui les seves conclusions, que qui no ho hagi vist en tingui ganes i qui ja ho hagi fet, hi torni», diu.

Tenint en compte que els còmics són «un material totalment inabastable», Prieto i Santaló s’han centrat específicament en les adaptacions al cinema i la televisió, la majoria en imatge real però també alguna d’animació, des dels anys 40 i fins a l’actualitat. «Hem fet molta arqueologia, però com que els dos som fans de Marvel des de petits, el 95% del que ha entrat al llibre ja ho havíem vist», explica Prieto. 

Tot Marvel inclou «autèntiques rareses», des de la primera adaptació del Capità Amèrica als anys 40, que es pot trobar íntegra a Youtube i capítols dels 70 que mai es van emetre i que «són totalment fidels als còmics, però tenien molt pocs recursos tècnics» a grans fracassos de taquilla dels anys 80, com Howard, un nuevo héroe.

Una de les particularitats del llibre és la llengua. «De Marvel hi ha moltíssim material publicat, però no hi ha bibliografia en català», diu Prieto.

De fet, fa tots just uns mesos que Panini ha començat a publicar els còmics en aquesta llengua. «Com en tantes altres coses, era una anomalia que Marvel no es trobés en català. Per nosaltres ha sigut totalment natural, és la nostra llengua i fa molts anys que parlem de Marvel en privat en català», assenyala l’escriptor i periodista, que remarca que s’ha trobat «amb la total complicitat de l’editorial».

El llibre es presenta aquest dissabte a les 12 a la llibreria 22 de Girona, i a més dels autors hi participarà l’escriptora Mar Bosch.