Mig segle teixint una comunitat al voltant dels llibres

Les llibreries Drac d’Olot i L’Altell de Banyoles celebren 50 anys convertides en un important referent cultural a les seves comarques

L’establiment olotí festeja avui l’aniversari amb una cercavila i un petit vermut al Firal

Des de la botiga banyolina, Tortós-Sala organitza activitats culturals com l’exitosa Nit de Narradors

La celebració del 50è aniversari de L'Altell, fa uns dies.

La celebració del 50è aniversari de L'Altell, fa uns dies. / L'Altell

Alba Carmona

Alba Carmona

Van començar l’any 1973 venent llibres i altres productes, l’una joguines educatives i de fusta i l’altra articles de papereria, i les dues s’ha convertit en una referència cultural al seus municipis, Olot i Banyoles, i per extensió a la Garrotxa i el Pla de l’Estany, picant pedra durant cinc dècades per fer del llibre la millor excusa per teixir una comunitat. Són la lliberia Drac d’Olot i L’Altell de Banyoles, des d’on les dues Irenes, Irene Bonet i Irene Tortós-Sala fan «feina de formigueta», com coincideixen les dues, per mantenir en plena forma dos negocis familiars que aquest novembre celebren mig segle aixecant la persiana. 

En el cas de la llibreria Drac, van ser el pare de l’actual propietària, Josep Maria Bonet, i el seu soci, Miquel Aulinas, qui un 24 de novembre del 73 van posar en marxa l’establiment en una joia modernista, la casa Gaietà Vila, ocupant el local del Cafè Novedades. Amb la jubilació d’Aulinas i la mort de Bonet, el 2003, la seva filla Irene, que llavors estava estudiant, li va prendre el relleu. 

La inauguració de la llibreria Drac.

La inauguració de la llibreria Drac. / Llibreria Drac.

Oberta a finals del franquisme, la llibreria garrotxina s’ha posat sempre al servei de la cultura. «El meu pare estava posat en temes culturals i reivindicatius i li agradava molt la muntanya, així que en els inicis amb una colla feia contraban de llibres en català, anant a França pels Pirineus amb les motxilles buides que tornaven plenes per entrar-los a Catalunya d’amagat», recorda l’actual responsable de la botiga. 

Amb els anys, la llibreria s’ha anat adaptant als nous temps, obrint una pàgina web, ficant el nas en el llibre electrònic i convertint-se en un agent cultural important a la comarca amb l’organització d’activitats a la ciutat. 

La llibreria Drac, en una imatge d'arxiu.

La llibreria Drac, en una imatge d'arxiu. / Llibreria Drac.

Irene Tortós-Sala, la responsable de L’Altell de Banyoles, també és del paper que els llibreters són, en realitat, «gestors culturals» i per això fa anys que llibreria organitza una infinitat de propostes, algunes amb tant d’èxit com la Nit de Narradors o els nou clubs de lectura per a totes les edats que fa seguir, alguns amb llista d’espera i tot. 

Com Bonet, Tortós-Sala ha celebrat aquest novembre el cinquantè aniversari d’un establiment que van obrir els seus pares i tres socis més, però en un altre local. Era al carrer Canat, es deia papereria-llibreria Escolar i el van liderar de seguida Manel Tortós-Sala i Nativitat Brugué, que van comprar les altres parts de la societat. L’any 91 la botiga es va traslladar a la plaça dels Turers, on els llibres encara tenien un segon pla i eren a l’altell de la papereria, d’aquí el nom actual. 

La celebració de l'aniversari de L'Altell, amb Irene i Manel Tortós-Sala.

La celebració de l'aniversari de L'Altell, amb Irene i Manel Tortós-Sala. / L'Altell.

De mica en mica, però, van anar guanyant protagonime i espai, i la botiga es va traslladar a la ubicació actual, al carrer Canal, en un local que els permet fer moltes activitats, fins i tot de forma simultània, perquè l’Irene Tortós-Sala, que s’hi va incorporar el 92, és tota una tastaolletes cultural. 

«Són molts anys de picar pedra, de guanyar-te la confiança de la gent, de fer xarxa i de conèixer els teus lectors», diu l’actual mestressa, que ha aconseguit trencar la tendència de molts banyolins d’anar a comprar llibres a Girona. 

La professió de llibretera

Dels anys en què els contactes de les editorials s’havien de buscar en un gruixudíssim tom en paper a la irrupció d’internet, la professió ha canviat moltíssim i el sector editorial també, perquè les novetats s’han multiplicat i la immediatesa de la xarxa s’ha convertit en una competència important. 

Les dues llibreteres, però, són optimistes: «en aquest ofici, és vital el tracte humà, la socialització i saber bé els gustos dels teus lectors, per poder fer una bona recomanació», diu la banyolina. 

Tant la Drac com L’Altell són llibreries generalistes i s’hi pot trobar de tot, però les dues tenen especial cura dels lectors més joves, amb un ampli fons de literatura infantil i juvenil. «Veure com una persona creix com a lector és de les feines més agraïdes, comences recomanant als pares i de mica en mica vas coneixent els gustos dels nens, i a vegades són ells mateixos qui et descobreixen nous llibres a tu», afirma Irene Tortós-Sala. 

La família Tortós-Sala va celebrar l’aniversari l’11 de novembre, acompanyada per moltes amistats, amb una festa amb teatre, música i textos, amb intervencions dels escriptors Josep Maria Fonalleras i Miquel Aguirre, les actrius de Didascàlia Eva Ferré i Isabel Boix i Les Veus de Can Puig. 

La llibreria Drac ho farà aquest dissabte a partir de les 11, amb una cercavila del Drac del Carme amb els Ministrers de l’Escola de Música d’Olot, els parlaments de l’alcalde, Pep Berga, i Domènec Moli i un petit vermut al Firal. 

Subscriu-te per seguir llegint