Jordi Oriol juga amb la mitologia grega al monòleg «Sísif fa no fa»

La nova producció d'Indi Gest s'estrena diumenge a Temporada Alta

Rita Molina, Carles Pedragosa i Jordi Oriol.

Rita Molina, Carles Pedragosa i Jordi Oriol. / ACN

Alba Carmona

Alba Carmona

Després de la seva trilogia shakespereana amb La mala dicció, Jordi Oriol mira ara cap a la mitologia grega amb Sísif fa no fa, que s’estrena diumenge a El Canal de Salt, dins la programació de Temporada Alta. El mite de l’heroi condemnat per haver intentat enganyar els déus a empènyer eternament una pedra fins a un cim del qual sempre torna a caure és per Oriol «una idea molt teatral, perquè el teatre és també pujar una pedra i que et torni a caure, el camí és el que importa».

Amb la mitologia com a punt de partida i inspirat també en un assaig d'Albert Camus, el director i dramaturg ha ideat un monòleg en què defuig la poètica i els jocs de paraules de muntatges com La caiguda d’Amlet o L’empestat.

El muntatge, coproduït per la companyia Indi Gest, Temporada Alta i el Teatre Lliure, està interpretat pel músic i actor Carles Pedragosa, que es posa a la pell d’un Sísif actual que, de manera perversa, entabana als espectadors tot manipulant la seva història per a fer creure allò que tothom sap increïble. La condemna de Sísif es converteix alhora en la condemna de l’home contemporani en la societat capitalista a perseguir els esquers que el capitalisme ens proposa sense cap sentit.

«Treballem perquè arribi un dia que puguem deixar de treballar, però tots sabem que aquest anhelat dia mai no arribarà. Volem acabar de construir un futur que ja fa temps que es va ensorrar. És aquest absurd autoengany de l’home inventant-se ficcions per poder seguir fent la seva que em fascina», assegura Jordi Oriol.