Girona acull un homenatge al músic Joan Lamote de Grignon

Serà amb un recital de lied dissabte a l'Auditori de La Mercè

Maria-Neus Devesa, piano, i Olga Miracle, soprano, en l'homenatge a Barcelona.

Maria-Neus Devesa, piano, i Olga Miracle, soprano, en l'homenatge a Barcelona. / AMIC

DdG

L'Auditori de la Mercè de Girona acollirà aquest dissabte un concert de lied per a cant i piano per homenatjar el músic Joan Lamote de Grignon, coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement. Lamote de Grignon (1872-1949), igual com el seu coetani i amic Pau Casals o com Anselm Clavé, va dedicar la seva vida a fomentar l'accés de les classes populars a la gran música. Si Clavé ho va fer amb el cant coral, tant Lamote com Casals ho van fer amb la música simfònica, i als dos els unia una estreta relació d'amistat i respecte. Joan Lamote de Grignon va impulsar els concerts simfònics populars des de l'any 1929 fins al final de la guerra, una iniciativa que va gaudir de molt d'èxit.

Per reivindicar la seva figura, l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC) i la família del músic han organitzat un recital de la soprano Olga Miracle, que actuarà acompanyada per Maria-Neus Devesa al piano. Serà a les 6 de la tarda i s'hi interpretaran les Violetes, dotze cançons de primavera, obra de referència de Joan Lamote de Grignon, de la qual s'està preparant una edició revisada.

En el concert es lliurarà un opuscle-programa amb les lletres de les cançons i fotografies històriques dels mestres Joan i Ricard Lamote de Grignon.

Més homenatges

Els actes d'homenatge a Joan Lamote de Grignon continuaran el 2024, amb l'afegit del reconeixement al seu fill, Ricard Lamote de Grignon (1899-1962), qui també va ser compositor i director d'orquestra, ja que se celebraran 125 anys del seu naixement. "Amb Lamote, tant amb en Joan com amb el seu fill Ricard, el país té un gran deute de reconeixement de la seva excelsa obra i de les seves composicions. En el cas d'en Joan destaca la seva tasca com a director i fundador de reconegudes formacions musicals. Va fundar l'Orquestra Simfònica de Barcelona (1910-1924), va ser director del Conservatori Superior del Liceu i director de la Banda Municipal de Barcelona (1914-1939), que va convertir en un instrument de difusió del nostre patrimoni musical", expliquen des d'AMIC.

Joan Lamote de Grignon va contraure matrimoni amb Florentina Ribas i Mallol, nascuda a Girona i Ricard Lamote de Grignon es va casar, anys després, el 1925, amb Montserrat Coll i Oriol, de família originària del Mallol, a Girona. Els llaços familiars doncs dels mestres Lamote amb Girona eren estrets i van influir en el nomenament de Ricard Lamote de Grignon com a director de l'Orquestra Simfònica de Girona (1932-1936).

Joan i Ricard Lamote de Grignon van ser represaliats pel règim i destituïts com a director i sotsdirector de la Banda Municipal de Barcelona a l'inici de la dictadura i, després d'uns anys d'ostracisme, es van exiliar a València el 1943, on Joan Lamote va ser contractat per fundar l'Orquestra Municipal de València, acompanyat del seu fill Ricard com a sotsdirector. Joan Lamote va dirigir aquesta institució fins a la seva tornada a Barcelona el 1947, on va morir el 1949.