«Diva», el disc que ha de consolidar el pas endavant de Carmen 113

Els gironins tanquen la trilogia de «Discutir desnudos» i «Hipnótica», un treball que els ha obert les portes als grans festivals de l’Estat

El presenten dissabte a La Mirona, dins el Neu!

Carmen 113, en una imatge promocional.

Carmen 113, en una imatge promocional. / Marcel Asso

Alba Carmona

Alba Carmona

«2024 serà un any ple de feina per Carmen 113», sentencia Jaume Nadal, el cantant i compositor del grup gironí que va néixer fa un quart de segle, però amb uns components i un so bastant diferents del que els ha dut a tancar el 2023 amb 5,4 milions de reproduccions i 517.000 oients a Spotify. La seva fórmula basada en cançons carregades de malenconia però també molt ballables funciona, i s’han passat el darrer any girant per tot l’Estat.

Ara els gironins enceten el curs amb nou disc, Diva, que es publica avui amb U98, i que presentaran oficialment dissabte, dins la Nit Neu! a la sala La Mirona de Salt, compartint cartell amb Mujeres, Núria Graham o Ciutat. Després de la presentació a casa, ja tenen al calendari recitals a Madrid, Bilbao, el Cruïlla Primavera de Barcelona o el Sonorama Ribera d’Aranda de Duero, a més d’altres dates que encara no es poden anunciar.

Amb aquest sisè àlbum tanquen la trilogia iniciada el 2018 amb Discutir desnudos, que va seguir el 2021 amb Hipnótica, un treball que ha suposat un abans i un després en la carrera del grup, perquè els ha obert les portes dels grans festivals.

«Ens agrada veure-ho com una trilogia perquè cada disc es complementa, el primer explica la història d’una parella des que es coneixen i s’estableixen com a tal; al segon, creen una família amb tot el que significa, i amb Diva intentem transmetre la llibertat que tots tenim a dins», detalla Nadal.

Les lletres dels temes que han anat avançant fins ara, com Lánzame hacia ti o Piromanía, ja donen pistes del missatge que resumeix: «Volíem dir ‘creu-t’ho i deixa’t guiar per allò que sents’». 

«A Hipnótica anàvem de dins cap a fora, per mirar al nostre voltant, i aquí a la inversa, animem a mirar-te a tu mateix i al que sents. En un moment en què tothom ensenya la seva millor versió a la xarxa, sigues tu mateix i creu en tu», resumeix el cantant d’un grup que es defineix per fer «cançons tristes per ballar».

L’exemple més clar és Bailar llorando, un dels temes més celebrats de Diva. «La música és molt ballable, però si escoltes la lletra és introspectiva i és en aquest contrapunt on trobes l’essència de Carmen 113», apunta Nadal sobre una cançó sorgida de l’experiència de tocar davant milers de persones al Sonorama, l’estiu del 2022. «Va ser un dia molt estrany, el concert havia estat a punt de suspendre’s pel vent i després d’unes hores molt atropellades, vam sortir a actuar en un gran escenari, amb 10.000 persones cantant els nostres temes. Va ser una muntanya russa d’emocions, una resposta del públic tan bèstia ens va superar», assegura.

Al concert de dissabte al festival Neu! alternaran els temes de Diva amb d’altres més antics, sobretot d’Hipnótica, abans d’actuar el 2 de febrer a l’Inverfest de Madrid, en un concert pel qual ja està tot venut. «Madrid és una ciutat que sempre ens ha acollit molt bé, però fer el ple un mes i mig abans del concert no ens havia passat mai. Per nosaltres és l’indicador que el grup està a tot gas», conclou.

Subscriu-te per seguir llegint