Entrevista | Joaquim Jubert Neuròleg i escriptor

«El Creador ens volia estúpids i feliços, quina perversitat»

"Els jueus agafen les terres dels palestins, els deporten, en destrueixen les cases... Tot això surt ja a l’Antic Testament"

El doctor Jubert presentarà el seu libre el dia 31 a Girona.

El doctor Jubert presentarà el seu libre el dia 31 a Girona. / BLACK&BLANC

Albert Soler

Joaquim Jubert, de Cassà de la Selva, presenta «Històries de Jahvé. L’Antic Testament en qüestió» (Edicions Cal·lígraf) el 31 de gener, a la Casa de Cultura de Girona 

Què fa un neuròleg, o sigui científic, interessant-se per l’Antic Testament?

Vol dir que què fa una noia com tu en un lloc com aquest?

Més o menys.

La feina d’un neuròleg és explorar la realitat que li explica el pacient. I la realitat és que el cristianisme és un dels pilars en què es fonamenta la civilització occidental, siguem creients o no, que jo no ho sóc. Si no entenem aquest fonament, per exemple, no podem entendre el que està passant ara a Gaza.

El cristianisme és un dels pilars en què es fonamenta la civilització occidental, siguem creients o no, que jo no ho sóc

Ve de tan lluny?

Són problemes fundacionals, només s’entenen llegint la Bíblia. No és possible la pau a l’Orient Mitjà mentre hi hagi un estat que va ser imposat el 1948, per donar sortida a centenars de milers de supervivents de l’extermini nazi. I l’argument que va dur a assentar els jueus allà, va ser l’Antic Testament. Es tracta de la terra promesa per Déu a Abraham. «Ocupa aquella terra, te la dono», li va dir. I tota la història de l’Orient Mitjà és la història d’aquest poble per ocupar aquesta terra.

No sembla gaire racional que al segle XX es basessin en unes paraules atribuïdes a Déu, per crear allà un estat.

El sionisme neix precisament de la lectura de l’Antic Testament. L’any 70 el poble jueu va ser expulsat d’allà pels romans, i es va escampar per Europa. Fins que en 1948, aquesta gent s’havia de col·locar a algun lloc, s’havia parlat d’altres indrets, com Uganda. Per la pressió del sionisme, els acaben tornant a la Terra Promesa. Llavors, allà agafen les terres dels palestins, els deporten, en destrueixen les cases... I tot això és exactament el que surt ja a l’Antic Testament.

Es tracta de la terra promesa per Déu a Abraham. «Ocupa aquella terra, te la dono», li va dir. I tota la història de l’Orient Mitjà és la història d’aquest poble per ocupar aquesta terra

La història es repeteix?

Al llibre de Josuè, es narra com després de fer el Dakar donant voltes pel desert durant quaranta anys, els jueus arriben a Palestina i reben l’ordre de Jahvè d’exterminar tots els que hi ha allà i prendre’ls les terres. És el que han anat fent fins ara. Exactament el mateix. En conflicte israelià-palestí, no té solució.

Ni fent dos estats, com proposa la UE?

Els dos estats ja hi eren, és igual: Israel considera que tot aquell territori és seu perquè els el va donar Javhè.

Vostè creu que Déu els va fer aquesta promesa?

Jo no crec ben res. Com a neuròleg, si algú em diu que té mal de cap, faig proves per saber-ne les causes. He llegit la Bíblia pel mateix motiu, per saber les causes del que està passant.

Per la pressió del sionisme, els acaben tornant a la Terra Promesa

Segles enrere, l’haurien cremat per heretge.

Evidentment. I encara no descarto que puguin fer-ho.

Gitanos, homosexuals, comunistes... també van ser perseguits pel nazisme, i ningú els ha creat un estat propi.

Eren menys. I sobretot, no tenien ni els diners ni l’extraordinari poder del que ara en diem el lobby israelià. 

Com seríem els humans si no haguessin existit religions?

Els humans no tenim gaire cura, faríem bestieses igualment. La religió és una manera de donar resposta a preguntes que no tenen resposta: d’on venim, on anem i què coi fem aquí. Com que sobre tot això estem en la més absoluta ignorància, la solució és inventar mites.

La religió és una manera de donar resposta a preguntes que no tenen resposta: d’on venim, on anem i què coi fem aquí

Va a missa, doctor Jubert?

Què m’ha dit?

Errr... que si va a missa. 

Em van batejar quatre vegades. Com que vaig néixer en 1938 i els capellans estaven perseguits, cada cop que en passava un, em feien batejar, no fos que em morís i anés als llimbs. Altre cop, la causa és a l’Antic Testament, on diu que ens van expulsar del Paradís perquè Eva va agafar el fruit de l’arbre del coneixement... Aquest va ser el pecat original. Fixi’s quina perversitat del Creador, que ens volia estúpids i feliços. Vostè va a missa?

Què m’ha dit?

(Riu) Jo hi vaig deixar d’anar a 14 anys, però a vegades hi trec el nas, sempre va bé. Quan el capellà cita un text bíblic, els fidels responen «paraula de Déu». És clar, ja miren de no citar, per exemple, «porteu a tots a l’extermini, mateu-los, no deixeu ni un supervivent, no tinguis compassió, ocupa les seves terres...». No quedaria maco, respondre «paraula de Déu», però bé ho diu a l’Antic Testament. 

Subscriu-te per seguir llegint