Sanata Daou: Moda africana amb segell empordanès

Küari De, que en la llengua bamanankan significa «fruit del cotó», és la marca de roba i complements sostenibles creada per Sanata Daou, una jove de Santa Cristina d’Aro que actualment gaudeix d’una residència dins del projecte La Volta de Sant Narcís, a Girona

Sanata Daou

Sanata Daou / ANIOL RESCLOSA

Albert Cornellà

Albert Cornellà

A Sanata Daou (Palamós, 1992) l’apassionava el món de la moda des de ben petita. No obstant això, la mala comunicació entre el poble on va créixer amb la seva família, Santa Cristina d’Aro, i Olot, la ciutat referent per als qui volen estudiar moda i confecció a les comarques gironines, va fer que amb 16 anys es decantés per cursar un grau mitjà d’administració. La seva passió per les teles va fer que, tot i treballar habitualment com a animadora turística en un càmping de la Costa Brava, dediqués temps a aprendre a cosir, mentre somiava en elaborar les seves pròpies peces. La casualitat va voler que, enmig d’aquella pandèmia de 2020, un amic li suggerís la possibilitat de confeccionar mascaretes amb estampats africans. Dit i fet. La seva proposta va començar a tenir èxit entre amics i familiars fent que, finalment, es decidís a fundar Küari De (@kuari_de a Instagram), projecte amb el qual teixeix també altres complements. El 2022, Daou va aconseguir entrar com a resident a La Volta, el projecte cultural situat al barri de Sant Narcís de Girona, fet que, tal com reconeix, ha donat una gran empenta a la seva marca.

«El 2019 havia començat a cosir a l’escola Qstura de Girona, bàsicament per aprendre’n amb la idea de fer-me roba per a l’estiu. Amb l’arribada de la pandèmia, em vaig acabar animant a fer mascaretes, inicialment per als amics i la família» explica la modista sobre l’inici del seu projecte. «L’estiu de 2020 treballava com a animadora turística tot el dia en un càmping i a les nits em dedicava a cosir mascaretes i lliga cues. Vaig notar que els meus dissenys anaven agradant cada vegada a més gent i, per això a la tardor em vaig decidir a fer-me autònoma i començar a fer camises, ronyoneres, bosses i altres complements» afegeix aquesta jove empordanesa que també confessa que, en els primers temps, es va obrir camí gràcies a les xarxes socials: «La meva botiga era en certa manera Instagram».

Amb el temps, però, Sanata Daou també va començar a treballar en mercats. L’estiu de 2021 va tenir l’oportunitat de posar una parada al municipi que l’ha vist créixer a ella i a la seva família, originària de Mali. «Vaig estar a La Santa Market i amb aquella experiència vaig anar coneixent més gent, que em van recomanar altres fires, i em vaig començar a moure més. Era un món que jo no coneixia i realment em va impressionar aquesta xarxa de fires que hi ha» afegeix la creadora, que també explica que des de l’any passat acostuma a tenir parada molts dissabtes al mercat d’artesans del Pont de Pedra de Girona i que l’ajuda del seu pare ha estat indispensable per fer créixer el projecte. Actualment, la marca també compta amb una pàgina web pròpia (www.kuaride.com) amb botiga en línia, a través de la qual es poden adquirir bona part dels complements.

ANIOL RESCLOSA - LA VOLTA GIRONA - SANATA EMPRESARIA MODA KUARI DE

Sanata Daou al seu taller de La Volta / ANIOL RESCLOSA

Una tendència que creix

Sense deixar de reivindicar que Àfrica és un continent amb més d’una cinquantena de països, cadascun dels quals amb la seva pròpia cultura, el cert és que la moda africana és tendència en els darrers anys entre la societat occidental.

Els atrevits estampats que proposa Sanata Daou en els seus complements estan començant a tenir el seu mercat a Catalunya. «Amb les mascaretes ja vaig veure que agradava. La gent s’atrevia», assegura l’empordanesa, que al mateix temps reconeix que en un principi «hi havia gent que em demanava si podia fer mascaretes llises, però jo vaig decidir que no, que volia potenciar les teles africanes perquè al final, la indústria tèxtil és molt potent i hi ha molta competència». En la seva opinió, «hi ha lloc per les teles africanes i la gent cada vegada s’està animant més. És un mercat que s’està obrint camí i a mi m’agrada trobar-me en el principi d’aquesta tendència».

Teles sostenibles

Més enllà de la naturalesa pròpia de qualsevol negoci, aconseguir que econòmicament sigui viable, la marca Küari De té entre les seves singularitats una clara aposta per la slow fashion, un moviment que aposta per reduir al màxim la petjada ecològica de la seva producció, així com fomentar la conscienciació i l’ètica. «La major part de les teles que faig servir m’arriben des de Mali. Les altres les compro a africans que les porten d’allà. Intento sempre assegurar-me que hagin estat fabricades amb processos sostenibles però, no obstant això, a vegades és una mica difícil aconseguir que totes les teles siguin ecològiques, però intento que sí» afirma la modista i empresària.

La filosofia de Küari De passa per fer que cada peça sigui molt més que un simple accessori, esdevenint una manera d’expressar la personalitat i el compromís amb el món que ens envolta.

La residència a La Volta

Fa tot just un any Sanata Daou es va decidir a batejar el seu projecte amb el nom de Küari De, que en bamanankan, la llengua nativa dels seus pares, significa «fruit del cotó». Aquesta denominació obeeix en part al segell orgànic i sostenible amb el qual la modista ha volgut consolidar el seu projecte empresarial i encaixa també amb la filosofia de La Volta. La dissenyadora va conèixer el projecte el març de l’any passat, després de poder ser en una Jornada Voltaica centrada en el món de l’art i l’artesania. «El juliol de l’any passat vaig començar a viure a Girona i al setembre vaig començar com a resident puntual de La Volta, perquè la convocatòria no s’obria fins a la tardor» explica. 

Després de sol·licitar una plaça com a resident, la modista ha pogut finalment entrar a formar part de la família de La Volta, gaudint actualment d’un dels tallers situats en un dels locals que el projecte té a la plaça de l’Assumpció, on comparteix espai i sinergies amb altres creadors. «Jo vaig entrar amb un projecte ja molt avançat, però des de La Volta m’han ajudat en molts aspectes, entre els quals a organitzar-me millor» destaca la dissenyadora, afegint que «gràcies a ells he pogut créixer més de pressa, perquè el sol fet de tenir un taller a un preu viable ja ajuda molt. Això, sumat a l’acompanyament que rebo i al fet de poder treballar i compartir espai amb la resta de companyes m’ha fet aprendre molt». 

La modista cosint al seu taller de La Volta.

La modista cosint al seu taller de La Volta. / ANIOL RESCLOSA

A més a més, com a artista resident, Sanata Daou ha pogut aprendre la part més artística i cultural de La Volta. «M’han donat l’oportunitat de fer coses més socials, que és una de les línies sobre les quals gira el meu projecte». I és que, a través d’aquest projecte cultural, ha pogut impartir tallers per instituts i escoles, en els quals ensenya maneres per reaprofitar qualsevol retall de tela. «Ensenyo als més joves com aprofitar al màxim les restes que em sobren de les teles. Jo intento sempre aprofitar-ho tot, perquè com a societat ja contaminem molt i aquesta és una forma més de contribuir a una societat més verda». 

Sanata Daou serà una de les artesanes amb parada pròpia en la pròxima Jornada Voltaica, que tindrà lloc el pròxim dissabte 10 de juny a la plaça de l’Assumpció del barri de Sant Narcís. En aquesta ocasió, la jornada girarà al voltant de l’ecologisme, estirant el fil cap a la sobirania alimentària, la sobirania tèxtil, i la sobirania constructiva. La cita inclourà un itinerari de tallers, mostres, xerrades, parades, exposicions i música en viu, amb la col·laboració del festival (a)phònica de Banyoles, amb l’objectiu de fomentar el pensament crític.

Subscriu-te per seguir llegint