Qatar invertirà 300 milions d'euros per capitalitzar caixes d'estalvis espanyoles, ha anunciat aquest dilluns el primer ministre de l'emirat, Hamad bin Jassim bin Jaber bin Mohammad al Thani.

En roda de premsa conjunta amb el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de visita oficial a Qatar, el primer ministre ha avançat a més la intenció del seu país d'invertir també en algunes empreses espanyoles, un compromís que concretarà, ha dit, en uns deu dies.

El primer ministre de Qatar, el verdader home fort de l'emirat, ha manifestat la seva confiança en l'economia espanyola perquè està "segur que està sortint dels problemes" gràcies als "molts" esforços que l'Executiu ha fet per posar en marxa reformes.

Al Thani no ha volgut avançar el nom de les caixes d'estalvis i de les empreses en què els fons sobirans del Qatar injectaran capital, tot i que ha avançat que s'està treballant en "fusions" de companyies. També ha volgut llançar un missatge tranquil·litzador en indicar que Qatar no creu en mètodes d'"agressivitat" i prefereix vies d'actuació "més tranquil·les".

Zapatero sí que ha avançat que es tracta d'empreses "poderoses" de les telecomunicacions i l'energia, i de quantitats d'inversió "molt importants", tot i que ha deixat clar que l'anunci correspon fer-ho a Qatar.

El cap de l'Executiu espanyol ha destacat que el compromís de Qatar d'invertir part dels seus fons sobirans procedents dels ingressos per hidrocarburs suposa un missatge important de "confiança en l'economia espanyola".

A més del compromís d'injectar capital en caixes d'estalvis i empreses espanyoles, els dos Governs han signat un acord de cooperació en infraestructures. L'emirat, que acollirà el Mundial de Futbol de 2022, posarà en marxa un dels projectes d'infraestructures més ambiciosos de la regió del Golf Pèrsic, que té una inversió inicial d'uns 150.000 milions de dòlars, l'equivalent a Espanya als ingressos pel turisme durant tot un any.

Qatar preveu construir una dotzena d'estadis, al costat d'un nou aeroport --l'ampliació del de Doha està en mans d'OHL, que ha guanyat un contracte d'uns 2.800 milions d'euros-- un port, així com noves connexions de ferrocarril, entre d'altres projectes que han suscitat l'interès de constructores i consultores.

L'emir de Qatar, xeic Hamad bin Khalifa al Thani, qui també ha rebut a Zapatero aquest matí, farà una visita d'Estat a Espanya a final d'abril, en què està previst que se signin altres acords, un per evitar la doble imposició --necessari per augmentar el flux d'inversions-- i un altre perquè Espanya presti la seva experiència en l'organització de grans esdeveniments.

Fonts del Govern han informat que es treballa també en la creació d'un fons d'inversió hispà de Qatar. Abans de les seves entrevistes amb l'emir i el primer ministre de Qatar, Zapatero s'ha entrevistat amb la dona de l'emir, Mozah, a qui ja coneixia per la seva implicació activa en la iniciativa de l'Aliança de les Civilitzacions, a la qual ha contribuït amb suport econòmic.

Zapatero posa rumb als Emirats Àrabs Units

Zapatero finalitza aquesta tarda la seva primera visita a Qatar i posarà rumb a Unió dels Emirats Àrabs, on el príncep hereu de l'emirat d'Abu Dhabi, xeic Mohammad bin Zayed al Nahyan, li oferirà un sopar.

Els Emirats Àrabs Units presenta també oportunitats per a les companyies espanyoles en el sector de les infraestructures. Espanya busca a més captar inversions a l'àmbit de les energies renovables, per les quals ha apostat fortament el país àrab, tot i tenir grans reserves de petroli. Tot i que Espanya compra petroli a Emirats, no es troba entre els seus principals subministradors com ara l'Iran, Rússia, Líbia, l'Aràbia Saudita o Mèxic.

Entre els acords que s'ultimen amb Emirats de cara a la visita que el president del país, xeic Jalifa bin Zayed al Nahayan, farà a Espanya a l'octubre, destaca el que permetrà a les tropes espanyoles fer escales en aquest país camí de l'Afganistan, com ja fan França i Alemanya.