La pujada dels carburants i dels aliments i begudes no alcohòliques ha continuat elevant la inflació el febrer. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'Índex de Preus de Consum (IPC) avançat de febrer se situarà en el 3,6 per 100, és a dir, tres dècimes per damunt que el mes passat i més del triple de la inflació de fa un any. El febrer de 2010 es va situar en el 0,8 per 100.

Per la seva banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) es va situar el mes de febrer passat en el 3,4%, quatre dècimes més que el gener. Si es confirma aquesta dada el pròxim 11 de març, es tractaria també de la seva taxa anual més elevada des d'octubre de 2008 (3, 6%).

La pujada dels carburants s'explica perquè el preu mitjà del barril de petroli Brent es va situar en 104,13 dòlars aquest mes de febrer, enfront dels 74,79 dòlars que costava en el mateix mes de l'any passat. És a dir, en un any s'ha produït un increment de gairebé 30 dòlars.

Previsions de moderació

El Banc d'Espanya augurava ja a l'informe mensual corresponent a gener que els preus el febrer continuarien la tendència alcista i preveia que l'IPC augmentés fins al 3,5% en taxa interanual (una dècima menys d'allò anunciat per l'INE). Malgrat això, calcula una moderació per al que queda de l'any per tancar 2011 en un 1,7%.

L'INE ha iniciat la difusió de l'indicador avançat de l'IPC després d'introduir una sèrie de canvis en l'IPC harmonitzat, que faran que les diferències entre tots dos, abans mínimes, s'accentuïn. Com a conseqüència d'un reglament europeu de compliment obligat, els IPCH dels països europeus donaran un tractament comú als productes considerats estacionals, entre els quals s'inclouen el peix, les fruites i verdures fresques i el vestit i el calçat. Les conseqüències de l'aplicació d'aquest reglament europeu en el càlcul de l'IPCH seran, d'una banda, les majors oscil·lacions de preus i, per un altre, la ruptura en la sèrie històrica.

L'INE va recordar que els indicadors avançats només proporcionen informació orientativa, de tal forma que no tenen per què coincidir amb les dades definitives, que es publicaran l'onze de març.