Espanya contribuirà al rescat de Portugal amb garanties per valor d'uns 5.000 milions d'euros, segons ha estimat avui la ministra d'Economia, Elena Salgado, que ha puntualitzat que la dada no és definitiva.

La contribució final d'Espanya dependrà de la suma a què ascendeixi el rescat i de l'equilibri d'aportacions que s'estableixi entre els diferents actors de la UE i l'FMI, ha explicat Salgado.

"Ens pot correspondre una garantia de l'entorn de 5.000" milions d'euros, ha declarat Salgado, que ha confirmat que les xifres que estudia actualment la Unió Europea per al rescat de Portugal se situen en un rang d'entre els 75.000 milions i els 80.000 milions d'euros.

"Ens correspon el 12,8% de la quantitat que finalment posi l´EFSF (Fons Europeu d'Estabilitat Financera, per les sigles en anglès", segons ha afirmat Salgado, després d'estimar que aquest fons de rescat creat per la zona euro haurà d'afrontar uns 40.000 milions d'euros del total.

Salgado ha aclarit que aquesta aportació es farà en forma de garanties i que és probable que el govern espanyol hagi d'anar al Parlament per comunicar aquesta concessió.

En tot cas, ha insistit que es tracta de "xifres preliminars" que caldrà retocar una vegada es conegui l'equilibri d'aportacions i si algun país de fora de l'euro desitja contribuir, com va passar en el cas d'Irlanda.

Salgado ha fet aquestes declaracions al final de la primera jornada de la reunió de ministres de Finances europeus que se celebra a Gödöllö (Hongria), en què s´ha discutit el rescat de Portugal i en la qual s´ha insistit a descartar el risc de contagi a Espanya.

En aquest sentit, Salgado ha dit que estava molt satisfeta pel missatge de suport rebut pels seus socis europeus i ha confiat que els mercats entenguin aquest missatge.

Així mateix, Salgado ha reclamat als partits polítics i grups parlamentaris que "entenguin el missatge polític" que suposa el rescat de Portugal.

"Portugal és aquí fonamentalment perquè el pla d'ajust que ha presentat va ser rebutjat pel Parlament, un Parlament que sabia que si rebutjava el pla d'ajust, el que avui estem vivint seria impossible de superar i per tant tindria necessitat de demanar aquest rescat ", va raonar Salgado.

"Per això dic que, tornant la vista enrere, és un exercici de responsabilitat que, encara que sigui amb caràcter retroactiu, a mi m'agradaria que es fes. Vam estar en una situació difícil al maig i la resposta del principal partit en l'oposició per descomptat no va ser una resposta adequada ", ha dit.