La millora de l’economia també es nota en la recaptació tributària. Els darrers informes mensuals de l’Agència Tributària constaten que els contribuents gironins van pagar l’any passat 1.435 milions d’euros, un 14,6% més que el 2013. Es tracta de la quarta demarcació de l’Estat on més creix la recaptació després de Jaén, Burgos i les Balears, totes elles amb increments superiors al 20%. A l’extrem oposat, Cantàbria, Pontevedra i Huelva van ser les úniques províncies on Hisenda va ingressar menys que l’any anterior. L’augment de les bases imposables va permetre que la recaptació total en el conjunt de l’Estat s’incrementés un 3,6%, fins als 174.987 milions d'euros.

L’evolució a l’alça dels ingressos de l’Agència Tributària a Girona és generalitzada en tots els impostos, si bé destaca l’espectacular creixement del 84,7% en la recaptació de l’Impost de Societats, que grava els beneficis empresarials. Aquest tribut va contribuir amb 197 milions d’euros a la recaptació total a Girona, però no és la principal font d’ingressos d’Hisenda a la demarcació. L’IRPF va aportar 656 milions d’euros, amb un creixement anual del 6%, mentre que la recaptació per IVA ho va fer un 7,9%, fins als 469 milions d’euros.

L’Agència Tributària atribueix aquest increment generalitzat de la recaptació a l'augment de les bases imposables, a diferència d'anys anteriors, en els quals la causa eren els ingressos derivats dels canvis normatius.

Hisenda calcula que el 2014 la base imposable agregada dels principals impostos va créixer el 2,9%, la primera taxa positiva després de sis anys consecutius de caigudes.

Així mateix, indica que la recuperació de les bases va començar en el segon semestre de 2013 i es va consolidar el 2014 gràcies a la millora de les rendes de les famílies i del consum.

En el cas de les rendes de les famílies, informa que es van registrar taxes positives des del segon trimestre de 2014 com a conseqüència de la creació d'ocupació, de l'augment de les rendes dels empresaris individuals, del sostingut creixement de la massa de pensions i de l'increment dels guanys patrimonials. En canvi, destaca la mala evolució de les rendes del capital mobiliari.

Més consum energètic

Pel que fa a la despesa, va haver-hi un «fort» augment de la despesa final subjecta a IVA i una recuperació del consum energètic, sobretot el de gasolines i gasoil d'automoció.

A més, la base imposable de l'impost de societats va créixer per tercer any consecutiu, encara que Hisenda recorda que el 2012 i 2013 el creixement es produïa fonamentalment per les mesures normatives destinades a eixamplar la base de l'impost, mentre que en 2014 l'augment de la base ho determina la positiva evolució dels beneficis.

L'Agència Tributària informa que la millor evolució de les bases imposables a tot l’Estat va suposar un increment dels ingressos en totes les grans figures impositives, excepte l'impost de societats.

El creixement més fort es va registrar en l'IVA (8,2 %) com a conseqüència de l'augment de la despesa subjecta a l'impost i a les menors devolucions sol·licitades, sobretot, les corresponents a l'exercici 2013.

Les mesures que van entrar en vigor el 2014 com les relacionades en l'IRPF, el nou règim de caixa en l'IVA, l'exempció parcial de l'impost sobre l'electricitat per als grans consumidors industrials i el nou impost sobre gasos fluorats d'efecte hivernacle, van tenir un impacte net de 82 milions d'euros.