L'euríbor a dotze mesos, l'indicador que més s'utilitza a Espanya per calcular la quota de les hipoteques, serà negatiu al maig una altra vegada, la quarta des que es tenen registres, ja que previsiblement se situarà en el -0,012%. A falta de només dues jornades hàbils per acabar maig, demà i dimarts, la mitjana provisional serà lleugerament inferior a la del mes anterior, que va ser del -0,010%, i recuperarà els nivells de març, quan va tancar també al -0,012 %.

Aquesta taxa, que el Banc d'Espanya confirmarà en els propers dies, abaratirà de nou les hipoteques, i tot i que és negativa no farà que els bancs hagin de tornar diners als seus clients hipotecats, ja que a l'euríbor sempre cal sumar-li un diferencial, més elevat des que va començar la crisi. Des que l'euríbor va començar a ser negatiu, les reaccions dels banquers no s'han fet esperar, i tots s'han anat mostrant convençuts que no hauran de tornar diners en cap cas. Alguns fins i tot ho estipulen així en els contractes que signen.

No obstant això, encara que ho neguin, el canvi de signe d'aquest indicador és un motiu més de preocupació per als professionals del sector, que s'uneix als baixíssims tipus d'interès que imperen a la zona de l'euro i en general en el panorama internacional, i que perjudiquen seriosament els comptes de les entitats.

L'últim a reaccionar va ser, aquesta mateixa setmana, el president del BBVA, Francisco González, que va dir en una trobada internacional del sector financer que als bancs, els baixíssims tipus d'interès "ens estan matant". Poques setmanes abans, el seu conseller delegat, Carlos Torres, havia assegurat sobre l'euríbor que el límit que està disposada a assumir l'entitat és que al client la hipoteca "li acabi sortint gratis", però en cap cas li pagaran per ella.

Si a la taxa mitjana provisional de maig (-0,012%) se li aplica un diferencial de l'1%, l'interès final que pagaran els hipotecats és realment el 0,988%. Si es fa el mateix amb l'euríbor de maig de 2015 per a la comparació interanual, l'interès real seria de l'1,165%. Això vol dir que per a una hipoteca mitjana de 100.000 euros amb un termini d'amortització de 25 anys contractada l'any passat i que es revisi durant el mes de juny amb la dada de maig, la factura mensual es veurà reduïda en uns 8,06 euros, i l'anual, en uns 96,7 euros.