No s'han assolit els nivells d'ocupació precrisi, però la distància s'escurça, mes rere mes, any rere any: el juliol passat es va tancar a la província de Girona amb 38.103 persones sense feina registrades a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), 1.215 menys, cosa que equival a una reducció del 3%, que el mes anterior, el de juny, i 5.173 menys que el juliol de 2015. És la millor dada des de ?l'any 2009 (el juliol de 2008, abans que esclatés la crisi financera, el detonant d'una recessió econòmica amb pocs precedents històrics, de desocupats, a Girona, n'hi havia 27.484). En la comparativa interanual (juliol 206-juliol 2015), la reducció en termes relatius és significativa, ja que l'atur registrat va decréixer un 11.95%, segons es desprèn de l'estadística feta pública ahir pel Ministeri d'Ocupació i de la Seguretat Social.

En paral·lel, l'afiliació a la Seguretat Social va presentar una tendència inversa a la de la desocupació: el nombre de cotitzants va créixer de 13.486 persones respecte al juny -és a dir: un 4,31% més-, fins a situar-se en els 326.547. De contractes, al llarg dels 31 dies del juliol passat se'n van signar 30.882 a la província, segons el Ministeri; ara bé, d'aquests, però, només 3.266 van ser indefinits, el 9,6%; la resta, 30.882, van ser temporals, xifra que representa el 90,4% del total.

La temporalitat és, precisament, la principal objecció que posen els sindicats i el Govern català a la reducció de l'atur: «Les dades que hem conegut avui (ahir per al lector) són conseqüència de l'estacionalitat de l'ocupació que es crea habitualment els mesos d'estiu», matisaven fonts del sindicat UGT, que afegien que «no podem perdre de vista la reducció de la contractació indefinida i l'increment de la contractació temporal», una tendència que «agreuja més la situació de precarietat del nostre mercat de treball».

En la mateixa línia, CCOO apuntava que el mes de juliol passat es tancava amb «174.000 persones aturades més que a l'agost del 2007», quan la crisi encara «no havia afectat el mercat de treball»; d'aquesta manera, apunta el sindicat, «continua el ritme lent i insuficient de la recuperació», en el marc d'un «escenari deteriorat» que segueix un «patró de creixement» basat en «feina inestable, poc qualificada» i amb «alta rotació laboral». En aquest context, al secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, no el conveç que «en un mes de contractació rècord, el 90% de contractes siguin temporals i un 10% siguin indefinits».