El Tribunal Suprem va acordar ahir que sigui el client qui aboni l'impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD) vinculat a la signatura d'una hipoteca, amb què fa un pas enrere en la recent doctrina, dictada fa tres setmanes, que imposava a la banca el pagament d'aquest gravament.

Després de dos dies de deliberacions, el ple de la sala contenciosa administrativa va decidir, per 15 vots contra 13, rebutjar els recursos plantejats i recuperar la doctrina anterior a la sentència del 18 d'octubre, de manera que sigui l'hipotecat el que assumeixi la taxa.

En les sentències, que es coneixeran en els pròxims dies, l'alt tribunal recupera el criteri vigent fins al 16 d'octubre, segons el qual és el client qui es beneficia en inscriure la hipoteca en el Registre de la Propietat i, per tant, ha de pagar la taxa.

En tres sentències, divulgades el passat 18 d'octubre, el Suprem es desdeia de la seva doctrina anterior. Les tres decisions eren fermes i estaven degudament notificades. Anul·laven l'article del reglament de l'impost (que establia que el client és el subjecte passiu de l'impost) per ser contrari a la llei. No obstant això, el president de la sala tercera va elevar el cas al ple, per determinar quina jurisprudència es donava per bona, si la que s'havia fet servir durant anys i que el mateix Suprem havia confirmat en sentències al febrer (que el pagaven els clients) o si el canvi de criteri fixat en les tres sentències (pagava el banc).

El dictamen costava als bancs la pèrdua de 5.000 milions d'euros de cotització borsària en un sol dia.

Durant aquestes setmanes fins a la celebració del ple, aquest impost ha quedat sumit en la inseguretat jurídica. També tenien els ulls fixats en la decisió del Suprem aquells que havien signat la hipoteca en els darrers anys, per saber -en cas d'establir-se- quina retroactivitat s'aplicaria si es mantenia que l'impost el pagava el banc.

Les associacions de consumidors es van apressar a criticar la sentència, i Facua va acusar el sector financer de difondre missatges «enganyosos i alarmistes» per no haver d'assumir l'impost; així mateix, un portaveu va mostrar la seva confiança en que, igual que va ocórrer amb les clàusules sòl, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea TJUE) farà justícia. A l´allau de crítiques s´hi van sumar des de Podem fins als grups independentistes, passant pels sindicats i el Partit Popular, i cridant contra la «falta d'independència» i contra el perjudici als clients.

Quant a les entitats financeres, a part d'insistir en la seva voluntat d'acatar les decisions judicials i de demanar seguretat jurídica, no s'han pronunciat encara de forma explícita sobre la decisió.

Des del Govern espanyol, la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, avançava a primera hora del matí que, en cas de mantenir-se que el paguen els bancs, l'impacte per a les comunitats autònomes si havien de retornar l'impost de les hipoteques signades en els darrers quatre anys s'elevaria als 5.000 MEUR i podia afectar en quatre o cinc dècimes el dèficit.

Si dilluns, després de la primera jornada de deliberacions del ple, el principal indicador de la Borsa espanyola, l'IBEX 35, va pujar un 0,20% animat pel sector financer, ahir la sessió va transcórrer en sentit contrari, i el selectiu es va deixar un 0,24% i els 9.000 punts llastat per la banca, encara que cal esperar que en la sessió de demà recuperin el terreny perdut. BBVA i Banc Santander van repuntar entorn d'un 1,7% en la Borsa de Nova York després de conèixer-se la sentència del Tribunal Suprem, que va sentenciar que pertany als clients el pagament de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD) i no al banc.