El Consell de Garanties Estatutàries ha emès un dictamen segons el qual considera que la precontractació de 15 minuts fixada en el decret de la Generalitat que regula els VTCs vulnera el dret de llibertat d'empresa, així com el fet d'habilitar els ens locals perquè aquest període augmenti. Segons el text del CGE, aquestes dues obligacions incloses en el text aprovat pel Govern fa unes setmanes constitueixen una restricció no raonable de l'article 38 de la Constitució atès que constitueix una restricció no raonable d'aquest, segons els principis d'adequació de necessitat i de proporcionalitat. El Consell de Garanties Estatutàries ha pres aquests dos acords per unanimitat.

El Ple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) té previst aprovar avui una ampliació de 45 minuts del període de precontractació dels vehicles VTC, temps que se suma al quart d'hora que ja va establir la Generalitat en el decret per regular el sector, aprovat fa unes setmanes. A més, el reglament inclou sancions de fins a 300 euros per a infraccions lleus, de 301 a 1.400 euros per a les greus, i fins a 6.000 euros per a les molt greus o el precinte del vehicle si, per exemple, no està donat d'alta al Registre de Vehicles VTC -o si ho està en nom d'una altra persona-; negar-se a l'actuació dels serveis d'inspecció o conduir amb el permís caducat per sentència judicial o manca de punts.

Entre les infraccions greus, hi haurà l'ús de vehicles diferents als que consten al registre, intentar captar clients a la via pública, com a l'andana d'una estació, port o aeroport o a mà alçada, i que el conductor del vehicle no estigui donat d'alta al règim de Seguretat Social.