En el teu dia a dia de treball, et cal tenir el coeficient intel·lectual d' Einstein? Tenir un olfacte infal·lible per als negocis com el protagonitsa d' El llop de Wall Street o controlar les finances, com els mentalistes, que sumen un llistat de números infinit d'una pissarra?

Segurament no, però no obstant això, hi ha detalls o petites accions que poden ajudar-nos a preservar, augmentar o desenvolupar les nostres capacitats, sense requerir un talent especial per poder dur-les a terme:

- Ser puntual. Arribar a temps a cadascuna de les cites i/o compromisos que es tenen és important. S'ha de ser respectuós amb el teu temps i el dels altres, això evitarà situacions incòmodes. Ser puntual requereix també habilitats de planificació i previsió, quelcom que s'aprèn i després es replica en el treball diari.

- Ser ètic. És simple, només consisteix a ser íntegre, admetre els errors, no tirar la culpa als altres, acceptar les responsabilitats, abandonar els pretextos, tornar el que no et correspon i dir el que es pensa.

- Practicar la cultura de l'esforç. El que realment val la pena acostuma a arribar després de molts esforços continuats, molts intents per sobrepassar els propis límits, per anar més enllà aconseguint objectius que semblaven inaccessibles, a les que ens anem acostant, a cops de voluntat i de treball.

- Vigilar amb el llenguatge corporal. Els moviments corporals, els gestos, la percepció visual i tàctil diuen molt de nosaltres. El nostre cos transmet: una bona encaixada de mans, un somriure en conèixer algú, estar sense badallar quan parlen els altres i mantenir la mirada, ajuden a socialitzar com pertoca.

- Generar energia. Mentre que alguns de nosaltres vam néixer amb un entusiasme o energia natural, alguns altres han de treballar per mantenir-ne nivells alts. La bona energia s'encomana. Qui no ha fugit alguna vegada d'aquesta persona que sempre ens transmet «mal rotllo»?

- Tenir una bona actitud. A partir d'una actitud adequada podem orientar i dirigir el nostre pensament cap als nostres objectius. La veritable fortalesa d'un ésser humà és sobreposar-se a través de la seva actitud davant d'una circumstància adversa.

- Trobar la passió. La passió és el motor que ens empeny a aconseguir millorar, és el desig intern de donar-ho tot i fer que cada dia valgui la pena. Si no es pot trobar, potser s'hauria de canviar de feina.

- Invertir en la preparació. Un jugador professional de futbol entrena com a mínim unes 12 hores setmanals. Ho fa per poder colpejar la pilota i col·locar-la a l'escaire de la porteria sense dificultat. De la mateixa manera, hem de preparar-nos per tenir les habilitats arrelades en el moment en què vulguem executar les pròpies idees.

- Donar l'extra. Sempre es té l'opció de fer o no fer. Triar fer-ho: acabar aquella feina, millorar el document, avançar-se a la següent necessitat, encara que aparegui el cansament, sempre marca la diferència.

- Saber rebre una crítica constructiva. Tots necessitem ajuda en algun moment. Estar obert a aprendre, tenir curiositat, interès per conèixer i compartir, és una habilitat de la gent que vol créixer com a professional i persona.

Segurament molts dels punts comentats trobaràs que són fàcils d'aplicar. Finalment, una frase per a la reflexió: «Si una persona és perseverant, encara que sigui dura d'enteniment, es farà intel·ligent; i encara que sigui feble es transformarà en forta» ( Leonardo Da Vinci).