Entre les noves mesures del Reial decret aprovat en el consell de Ministres extraordinari hi ha la rebaixa de l’IVA de la llum, del 10% al 5%. Aquesta mesura suposarà un cost per a les arques de l’Estat d’aproximadament 220 milions d’euros cada trimestre.

Segons els càlculs de l’Executiu, el cost total de rebaixar l’IVA del 21% fins al 5% puja fins als 600 milions d’euros al trimestre i arriba als 1.800 milions d’euros al trimestre si s’hi inclouen la resta de mesures que ha portat a terme prèviament: la pròrroga de la rebaixa de l’impost especial sobre l’electricitat i la suspensió de l’impost sobre el valor de la producció elèctrica.

D’altra banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, va assenyalar que l’Executiu limitarà el preu màxim de la bombona de butà i que es mantindrà fins a final d’any la bonificació de 0,20 cèntims d’euro per cada litre de benzina que es posi als vehicles a les gasolineres.

Pedro Sánchez també va confirmar que al reial decret inclou la revaloració de les pensions no contributives un 15%. És una de les mesures que el Govern de coalició va pactar temps enrera amb la formació basca EH Bildu.