La campanya citrícola arriba al final amb uns preus al camp que tripliquen els del 2022

Les cotitzacions de les mandarines estrella com l'Orri han crescut fins a 19 euros per arrova al camp i la València Late, fins a 6,6 euros

Un agricultor recollint taronges en una fotografia d'arxiu.

Un agricultor recollint taronges en una fotografia d'arxiu. / Diari de Girona

José Luis Zaragozá

La campanya de recol·lecció citrícola 2022/23 arriba al final. Gairebé sense existències ja a les explotacions tarongeres de la Comunitat Valenciana, Andalusia, Múrcia i Catalunya, la temporada de recollida d'agres al camp, encara que els magatzems segueixen treballant amb productes emmagatzemats en cambres frigorífiques, conclou amb una bona evolució dels preus en origen que arriba a multiplicar per tres els valors de l'anterior període de recol·lecció en fresc -un dels pitjors de la història-, tal com constaten els darrers butlletins d'informació de les Llotges de València i Còrdova. Aquestes entitats serveixen de referència per a tot el sector citrícola espanyol i les cotitzacions que reflecteixen han millorat com a conseqüència de la reducció de l'oferta a causa de factors climatològics que van afectar la floració i el desenvolupament de les fruites des de la primavera de l'any passat.

Després d'una disminució de la collita fins a un volum global de 5,8 milions de tones de taronges, mandarines i llimones (-17,7%) a tot Espanya, segons el Ministeri d'Agricultura, és a dir, la més baixa de les últimes dècades, els preus pagats als pagesos s'han disparat en comparació dels de l'exercici precedent. En el cas de les varietats més tardanes, que tanquen la temporada, la València Late s'ha venut al camp entre 0,37 i 0,52 euros/quilogram; o el que és el mateix, entre 4,8 i 6,6 euros/arrova (gairebé 12 quilograms). També ha millorat el de les varietats tardanes Barberina i Mid-night, que s'han situat entre 4,8 i 7,2 euros per arrova, davant d'una mitjana d'1,8-3,1 euros/arrova de la campanya precedent, cosa que suposa una mica més del doble en valor.

"Mandarines estrella"

A més, creix notablement la renda dels productors de les anomenades "mandarines estrella", que són varietats protegides per "royalties", és a dir, aquelles que paguen rendes al titular dels drets de plantació i comercialització, normalment en mans d'una societat o una gran empresa citrícola. És el cas de la israeliana Orri, que a finals de la recol·lecció fa un parell de setmanes -última cotització a la Llotja de València- va arribar a 1,5 euros per quilogram; cosa que suposa una mica més de 19 euros per arrova. Mentrestant, les Nadorcott, Tango i Ortanique, encara que sense valors tan alts com l'Orri, també han registrat preus molt superiors als del 2022, segons constata la Llotja de Cítrics de València i la de Còrdova.

Al tancament de la campanya, les previsions de preus que es tenien des del sector s'han complert el 2022/23 en línies generals, arribant a valors superiors a la campanya anterior (+60,2% a taronges, +24,1% a mandarines i +29,8 % en llimones). Amb tot, des de les organitzacions agràries recorden que les cotitzacions al camp de les taronges el 2021/22 van ser les més baixes de les cinc últimes campanyes, tal com avala l'Observatori de Preus del Ministeri Agricultura.

Més enllà dels preus, que en alguns casos no han servit per cobrir els costos d'explotació, a causa de l'alça de l'energia i els fitosanitaris, hi ha un altre factor que preocupa de ple el sector: el consum de cítrics a Espanya ha disminuït en cinc quilograms per càpita en només un decenni, tant a Espanya com a la resta d'Europa. Segons el consultor internacional agroalimentari Francisco Borrás, en el cas de les mandarines el descens de l'11,53% "ja és preocupant”, si bé “ho és més encara pel fet que a causa de la renovació varietal han aparegut varietats noves com Nadorcott, Tango i Orri que han allargat la campanya uns dos mesos i en termes anuals les mandarines baixen més que la mitjana. Estem davant d'un descens clar”, conclou.

Menys consum a Europa

En un moment en què les importacions de taronges de la UE procedents d'Egipte han crescut un 82% de gener a abril d'aquest any respecte el mateix període de l'any passat, i un 40,8% més que la mitjana dels últims 5 anys, segons l'informe de la Direcció General de Produccions i Mercats del Ministeri d'Agricultura, Europa també ha baixat el consum de taronges un 20%. El sector de cítrics, organitzat a través de la interprofessional per a les taronges i les mandarines, Intercitrus, i una altra per a les llimones i aranges, Ailimpo, intenta combatre aquesta caiguda del consum amb plans de promoció. Amb tot, els recursos, a diferència d'altres organitzacions alimentàries espanyoles, són escassos.