Les hipoteques sobre habitatges a Girona cauen un 31% a l’abril

El tipus d’interès mitjà de les noves operacions puja per sobre del 3 per cent i supera en més d’un punt la xifra de fa un any

Dues persones consulten els anuncis d’una immobiliària.

Dues persones consulten els anuncis d’una immobiliària. / Manu Mitru

Joel Lozano

La signatura d’hipoteques va caure a les comarques gironines durant el mes d’abril. A la província van rubricar-se fins a 426 hipoteques per adquirir un habitatge, una xifra que suposa un 40,1% menys que al març i un 31% menys que a l’abril de l’any passat, segons les dades provisionals de l’Estadística d’Hipoteques de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Les dades a l’abril a Girona se situen lluny de les registrades a principis del 2023, quan al gener es van signar fins a 797 hipoteques, gairebé el doble que les rubricades durant el passat mes d’abril a la demarcació. Unes dades que arriben en un context de pujada dels tipus d’interès. De fet, a l’Estat el tipus d’interès mitjà de les noves hipoteques sobre habitatges es va situar per sobre del 3% a l’abril (3,09%) i va superar en més d’un punt la xifra de fa un any (1,77%).

El capital prestat per a la constitució d’hipoteques a les comarques gironines va ser de 58.461 milions d’euros a l’abril, un 33,% menys que al març i un 32,8% menys que fa un any.

També cauen a Catalunya

A Catalunya, la signatura d’hipoteques també va caure a l’abril fins a 4.477 signatures, de manera que va registrar la xifra més baixa des de l’octubre del 2020, és a dir, dels dos últims anys i mig. Segons les dades provisionals de l’Estadística d’Hipoteques de l’Institut Nacional d’Estadística, es tracta d’un descens del 27% respecte de l’abril de l’any passat i del 30,8% en comparació amb el març. A més, la xifra també suposa encadenar tres mesos consecutius a la baixa

Malgrat tot, Catalunya va estar, de nou, entre les comunitats de l’Estat amb més hipoteques signades sobre habitatges en el quart mes de l’any, tan sols per darrere d’Andalusia (5.473) i seguida de la Comunitat de Madrid (4.373). 

El capital prestat per a la constitució d’hipoteques va ser de 697.776 milions d’euros, un 32,8% menys que fa un any i un 33,6% per sota del març.

Una baixada del 18%

A Espanya, el nombre d’hipoteques sobre habitatges també va caure, en concret un 18,3% interanual, fins a 27.053 signatures. En comparació amb el mes anterior el descens va ser del 25,2%.

En relació amb els tipus d’interès, l’estadística de l’Institut Nacional d’Estadística destaca que un 61,3% de les hipoteques sobre habitatges van ser a tipus fix i un 38,7% a variable. D’aquesta manera, el tipus fix ha perdut pes, tenint en compte que fa un any representava el 75,1% del total (i 24,9% el variable).