La impressió 3D: produir 60.000 unitats amb tres treballadors

Addwerk, amb seu a l’Escala, optimitza la fabricació amb un procés totalment automatitzat

El director tècnic d’Addwerk, Ferran Verdaguer, a les instal·lacions de l’empresa

El director tècnic d’Addwerk, Ferran Verdaguer, a les instal·lacions de l’empresa / EFE

Joel Lozano

Joel Lozano

Addwerk ha obert recentment el seu nou centre a l’Escala. La companyia, que va néixer a finals de l’any 2017 a l’Esquirol (Osona), està especialitzada en la impressió 3D. Fa només un any va adquirir les seves instal·lacions a la Costa Brava. «La província de Girona ens agradava, però a més, a l’Alt Empordà les hores de sol son molt elevades i això ens permet plantejar una fàbrica que sigui sostenible, ja que la nostra següent actuació serà cobrir tota la nau de plaques solars», detalla el director tècnic d’Addwerk, Ferran Verdaguer. 

La companyia està formada per només tres persones, però és capaç de fabricar unes 60.000 peces a l’any. «Jo diria que són bastantes», assegura Verdaguer. La clau és l’automatització, ja que tota la fàbrica és cent per cent digital, i això agilitza tot els processos, des del moment que es rep una comanda fins que aquesta s’entrega.

Exterior de les instal·lacions d’Addwerk a l’Escala

Exterior de les instal·lacions d’Addwerk a l’Escala / Addwerk

La impressió 3D permet «fabricar un gran volum de peces diferents». De fet, segons Verdaguer, la seva manera de treballar és ideal per empreses que necessiten menys de 1.000 unitats a l’any, ja que els permet realitzar comandes petites de manera àgil i els clients eviten emmagatzemar grans quantitats de productes.

Addwerk fabrica peces per a molts sectors, com peces industrials per a una màquina, productes relacionats amb l’àmbit de la salut, com ara alineadors dentals transparents o fins i tot ulleres.

La majoria de les comandes de la companyia son a Espanya, on és una de les empreses liders del sector de la producció amb impressió 3D. Verdaguer detalla que l’objectiu és créixer i fer el salt a Europa i la resta del món. Uns objectius que poden provocar una ampliació en la plantilla, malgrat que el director tècnic d’Addwerk afirma que si cal contractar nous treballadors serà de manera «molt orgànica».

Una nova manera de fabricar

Verdaguer considera que el mercat cada cop és «més localitzat i sota demanda», un canvi que afavoreix al model de negoci de la companyia amb seu a la Costa Brava. «Fabricar milers i milers d’unitats a la Xina i emmagatzemar-les per després veure si realment el consum el tens o no va cada cop a menys», assegura. «Els clients busquen la rapidesa i la facilitat de fabricar peces», afegeix.

Ferran Verdaguer ensenya alguns productes durant la jornada de portes obertes

Ferran Verdaguer ensenya alguns productes durant la jornada de portes obertes / Joel Lozano

En aquesta línia, Miquel Olivé, director de vendes d’impressió 3D d’HP Iberia, ha apuntat aquest dimecres a Addwerk durant una jornada de portes obertes de la mà de la firma HP, companyia que els subministra la tecnologia, que «les solucions d’impressió 3D d’HP estan canviant la manera de fabricar, millorant l’experiència dels clients i augmentant la funcionalitat de les peces impreses. Addwerk és un clar exemple de com la innovació pot ajudar les empreses a enderrocar les antigues limitacions, millorant els seus sistemes de producció i situant-los com a referent al mercat».