Un 45% dels habitatges de lloguer a Girona té aire condicionat

 Aquesta xifra és superior als pisos de compravenda on només un 36% disposa d’aquesta instal·lació  

Aire condicionat

Aire condicionat / Diari de Girona

Sergi Batlle

En un dels estius més calorosos, on alguns municipis d’arreu de Catalunya han patit onades de calor que han superat temperatures de 40°C, l’aparell d’aire condicionat s’ha convertit en un dels millors aliats per fer front a les altes temperatures.  Segons un estudi publicat pel portal Idealista, que analitza més de 615.000 habitatges en venda i de lloguer anunciats al seu portal el 15 de juliol de 2023, el 45% de pisos per llogar a Girona tenen instal·lació d’aire condicionat. Una xifra superior als habitatges de compravenda que només un 39% dels que s’anuncien a la capital gironina tenen aire condicionat. Pel que fa als pisos de lloguer, la mitjana (45%) es troba lleugerament per sota de l’espanyola (48%). Per contra, el percentatge d’habitatges de compravenda a Girona (39%) sí que es superior a la mitjana espanyola (36%).

Contrast nord i sud

Les capitals més propenses a la calor de l’estiu, són les que compten amb un major gruix de parc de pisos climatitzats. Per exemple, el 72% d’habitatges que estan en el mercat compten amb aire condicionat, o el cas de Sevilla on el 71% de pisos disposen d’aquest sistema de refrigeració.

En el costat oposat, se situen les ciutats del nord de la península, on els rigors de l’estiu són més acusats. En aquest context es troben ciutats com Sòria, Burgos, Lugo; Vitòria, Oviedo i Santander on tan sols l’1% dels habitatges en el mercat té instal·lació d’aire condicionat.

Diferència entre la compra i el lloguer

A l’estudi també es ressalta la diferència de taxes d’aire condicionat entre els parcs d'habitatges en venda i lloguer. A l’estat espanyol, el 48% dels habitatges que s'arrenden compten amb aquesta comoditat, mentre que només el 36% dels que es troben a la venda en tenen. Segons l’estudi, l’explicació més probable a aquesta diferència és “que els llogaters valoren l'aire com un extra, mentre que a l'hora de comprar un habitatge no és tan crític, ja que la seva instal·lació és econòmica en relació amb el cost d'adquisició”.