Els gironins paguen al comptat més de la meitat dels habitatges que compren

Aquest tipus d’operacions ha passat de suposar el 37% al juny de l’any passat fins a arribar al 60% a l’abril per l’escalada de l’euríbor

Una dona camina davant d’un cartell publicitari sobre hipoteques, en una imatge d’arxiu.

Una dona camina davant d’un cartell publicitari sobre hipoteques, en una imatge d’arxiu. / FERRAN NADEU

Ricardo Barceló

La hipoteca sempre ha estat el llast més gran per a les economies familiars, però l’últim any les llars han vist com es disparaven les seves quotes mensuals com no es recordava des de l’any 2008, juntament abans que esclatés la crisi econòmica i financera. Tant és així, que la despesa per a qui tingui un préstec per pagar l’habitatge es veurà incrementada en uns 3.500 euros a l’any (al voltant de 290 euros al mes) en cas d’haver subscrit una hipoteca variable de 150.000 euros amb un termini d’amortització de 30 anys. En altres paraules, passaria de pagar 500 a uns 800 euros després que l’euríbor (l’índex de referència) hagi arribat al 4,15%.

Aquest escenari ha portat molts gironins a llançar-se i pagar al comptat els seus habitatges, o a amortitzar totalment o parcialment els préstecs amb l’objectiu d’estalviar-se uns interessos que estan minvant a passos de gegant els estalvis de les famílies. Les dades consultades per aquest diari assenyalen que a partir del mes d’abril més del 50% de les compravendes al mercat gironí s’han pagat sense demanar una hipoteca. En concret, l’abril d’aquest any més del 60% de les compravendes s’abonaven a la seva integritat. I tot això, malgrat un context econòmic advers, amb una inflació disparada que comença ara a donar una mica de treva i un Banc Central Europeu (BCE) entestat a mantenir aquest increment de preus a ratlla malgrat el que això suposa per a les economies dels països i les famílies. 

A més, el cost de l’habitatge no s’ha frenat i, segons les últimes dades del portal immobiliari Fotocasa, el mercat immobiliari gironí ha tancat el mes de juliol amb uns preus de l’habitatge un 10% superiors als registrats al mateix mes de l’any passat. El metre quadrat d’un habitatge a les comarques gironines costa de mitjana 2.425 euros.

Menys crèdit privat

Entitats financeres consultades per aquest diari consideren que la caiguda del crèdit privat es deu no només a l’evolució dels tipus d’interès, sinó també al preu de l’habitatge, la renda de les llars o el termini dels préstecs. Relaten que el client cerca reduir el cost del que suposen els interessos de la hipoteca, encara que l’escenari és diferent en funció del tipus de perfil.

Les fonts consultades asseguren que «en els últims anys el 90% dels clients han apostat per l’interès fix», cosa que fa que l’augment de l’euríbor no hagi impactat de manera tan notable en les seves quotes mensuals.

A més, detallen que «el ràpid increment de l’euríbor durant el segon semestre del 2022 va provocar un augment considerable en les amortitzacions anticipades a l’últim trimestre de l’exercici». Malgrat la situació, una de les entitats assegura que «hem aconseguit mantenir una posició sòlida al mercat gràcies a una oferta que inclou préstecs a tipus fix, variable i hipoteques mixtes amb trams d’interès fix per als primers 5 o 10 anys». En alguns casos assenyalen que aquest tipus de productes és el que més força ha guanyat els últims mesos, ja que representa pràcticament el 80% de les operacions, mentre que el 20% restant es reparteix a parts iguals entre les hipoteques fixes i les variables.

A Catalunya els préstecs hipotecaris per a l’adquisició d’habitatges es van desplomar al juny un 27,6% interanual, gairebé dos punts per sobre de la mitjana nacional (-25,8%). En concret, es van autoritzar 4.546 préstecs hipotecaris per a la compra d’habitatges, segons dades de l’Observatori Notarial de Catalunya.

Raquel Iglesias, vicedegana del Col·legi Notarial de Catalunya, assenyala que «el nombre de préstecs hipotecaris autoritzats per a adquirir un habitatge a Catalunya continua disminuint, i ho fa en major mesura que a nivell nacional. Aquesta desacceleració de l’autorització d’escriptures de préstecs hipotecaris, que es va iniciar el mes d’octubre de 2022 a conseqüència de la pujada dels tipus d’interès, ha estat tendència durant el primer semestre de 2023».

Girona lidera l’increment del preu del lloguer a Espanya

Girona lidera l’increment del preu del lloguer a Espanya

Les comarques gironines van liderar l’augment del preu del lloguer al juliol a Espanya. Els gironins van veure com arrendar un pis s’encaria fins a 7,1% respecte al juny, segons dades del portal immobiliari Idealista. A l’Estat, el preu del lloguer va pujar a 44 províncies respecte al registrat el mes anterior, a Girona la segueixen Cantàbria (5,5%), Àlaba (4,1%), Lugo i Guipúscoa (3,9%).

Segons el portal immobiliari, la demarcació va tancar el mes amb un preu mitjà dels habitatges per arrendar de 12,7 euros el metre quadrat, un 16,8% més que al juliol de l’any passat.

Malgrat l’increment del preu del lloguer a la província, els pisos d’arrendament a Girona ciutat es van abaratir un 1,9% respecte al mes de juny. Tanmateix, els habitatges de lloguer continuen essent més cars que fa un any, concretament un 5,9%. Girona és la quarta capital on més va abaixar el preu del lloguer durant el mes de juliol, només superada per Ceuta (-3,9%), Osca (-2,1%) i Càceres (-2%).

Els preus per llogar van pujar a les 17 regions d’Espanya durant l’últim mes. Cantàbria (5,5%), Regió de Múrcia (2,5%), Comunitat Valenciana (2,3%), Euskadi (1,8%) i Canàries (1,6%) lideren els increments. Els segueixen Madrid (1,5%), Catalunya (1,2%), Balears (0,7%) Galícia (0,7%) i La Rioja (0,7%). Balears, amb un preu de 16,5 euros el metre quadrat és la regió amb el preu més car per sobre de la Comunitat de Madrid (15,6 euros/m2). Els segueixen Catalunya (15,3 euros/m2) i Euskadi (12,9 euros/m2). 

Subscriu-te per seguir llegint