«Els Beatles aporten ensenyaments al món de l’empresa»

"El que va acabar amb els Beatles va ser el mateix creixement artístic dels seus components, ja no cabien a dins d’una banda, cosa que a les empreses també passa"

Roger Pastor, en una presentació del seu llibre, amb els Beatles al fons

Roger Pastor, en una presentació del seu llibre, amb els Beatles al fons / ddg

Albert Soler

Roger Pastor és un emprenedor digital que té la música dels Beatles corrent per dins. A més d’escriure, té els seus negocis i ajuda altra gent a desenvolupar els seus negocis mitjançant conferències i formacions. I ara ho fa també amb el llibre Pon un Beatle en tu empresa, que presenta demà a les 18h a l’Epicentre Palamós

No és de vells, escoltar els Beatles? 

(Riallada) Els Beatles sempre estan de moda, cada setmana surten notícies seves. Acabo de llegir que ara sortirà un tema seu amb ajut de la Intel·ligència Artificial. Fa un any, Peter Jackson va fer un documental de vuit hores sobre ells. Els Beatles són dels anys seixanta però estan sempre d’actualitat.

Eren una empresa o un grup de música?

Eren un grup de música. El que passa és que de les coses que van fer bé i de les que van fer malament, en podem treure ensenyaments per al món de l’empresa. Qualsevol grup de persones es gestiona de manera semblant a una empresa.

"Lennon va fitxar McCartney, que era millor músic que ell. Va prendre una bona decisió. A les empreses, massa sovint el líder prefereix no fitxar algú millor que ell"

Posi’m un exemple.

A 16 anys, John Lennon tenia una banda d’adolescents. Eren força dolents, però ell hi posava actitud. Al final d’un concert li van presentar un noi de 15 anys que es deia Paul McCartney, que també tocava la guitarra. Li van fer una prova i van quedar al·lucinats, era molt millor que ells. En Lennon va haver de decidir si fitxar un músic millor que ell, que li podria fer ombra. Va decidir que sí, així tots millorarien. Va prendre una bona decisió. A les empreses, massa sovint el líder prefereix no fitxar algú que és millor que ell.

Tota empresa té una Yoko Ono? 

He, he, la pobra Yoko Ono és el boc expiatori, però en realitat el que va acabar amb els Beatles va ser el mateix creixement artístic dels seus components, ja no cabien a dins d’una banda, sentien claustrofòbia. Cosa que a les empreses també passa, per això és bo donar als treballadors espai perquè puguin créixer professionalment, si no, acaben marxant.

'Yesterday': sempre s’ha d’aprendre dels errors del passat, saber què ha funcionat i què no ha funcionat a l'empresa"

Yesterday. És bo per a una empresa mirar l’ahir?

Sempre s’ha d’aprendre dels errors del passat, saber què ha funcionat i què no ha funcionat. És fonamental saber d‘on venim, per repetir el que ha anat bé i revisar el que no ha anat bé.

Let it be. En una empresa s’ha de deixar que tothom sigui?

Exactament. L’empresa ha d’aprofitar el talent únic que té a dins. Cada persona és diferent, té els seus talents. És una habilitat del bon líder saber on col·locar cadascuna de les persones perquè brillin el màxim possible. Aquella frase que no podem jutjar un peix per la seva habilitat per pujar a un arbre és ben certa, i la feina dels líders és posar els peixos a nedar i no a enfilar-se als arbres.

'Let it be'. És una habilitat del bon líder saber on col·locar cadascuna de les persones perquè brillin el màxim possible

Help. Quan és que cal demanar ajuda?

Jo crec que constantment. Els Beatles es van saber envoltar de productors i mànagers que els van ajudar a avançar. En l’empresa també hi ha professionals com consultors o assessors, que duen a terme aquesta missió d’ajudar a l’empresa amb una visió externa.

All you need is love. Tot el que necessita una empresa és amor?

L’empresa necessita tenir clar per què existeix. Ha de saber quin bé fa a la societat, quin és el seu perquè. Les empreses que funcionen millor, totes tenen clar quin és el seu objectiu, per què existeixen. Quin és el bé que fan a la societat.

'Help'. S'ha de demanar ajuda constantment, els Beatles es van saber envoltar de productors i mànagers que els van ajudar a avançar

Quin és el seu tema de capçalera dels Beatles?

No he vist cap altre sentiment de comunió entre una cançó i un munt de gent, com en la part final d’Hey Jude. [Taral·leja] Naaa-na-na-nananaaa.

Subscriu-te per seguir llegint