Llogar un pis a Girona és gairebé un 15% més car que fa un any

Arrendar un habitatge a les comarques gironines s’ha encarit més d’un 10% des del maig

Espanya tanca el mes d’agost assolint el preu més elevat de lloguer mai registrat, segons Idealista

Una dona davant d’una immobiliària a Girona, aquest estiu.

Una dona davant d’una immobiliària a Girona, aquest estiu. / ANIOL RESCLOSA

J.L

Les comarques gironines han tancat el mes d’agots amb un encariment del preu del lloguer del 14,8% en l’últim any. De mitjana, el preu del metre quadrat dels habitatges disponibles per arrendar a la demarcació és de 12,7 euros, segons dades del portal immobiliari Idealista. En comparació amb un mes enrere, el juliol, el preu dels pisos de lloguer ha caigut lleugerament, un 0,2%. Tanmateix, no cal marxar fins a l’agost de l’any passat per veure un increment substancial dels preus de lloguer al mercat immobiliari gironí. Des del maig fins ara arrendar una casa s’ha encarit un 10,5% a la província.

A Girona ciutat l’habitatge de lloguer també ha vist com ha crescut el preu en l’últim any, malgrat que ho ha fet en un grau més baix que al global de la demarcació. Arrendar un pis a Girona és un 10,4% més car que fa un any, però, en canvi, el preu s’ha mantingut força estable en els últims mesos. Malgrat que els habitatges per arrendar s’han encarit un 1,7% a la ciutat de juliol a agost, el preu ha variat lleugerament en els darrers tres mesos, amb una caiguda del -0,1%.

Màxim històric

El mes d’agost s’ha tancat amb una pujada mensual del preu del lloguer a Espanya del 0,5% fins a establir-se a 12 euros el metre quadrat, segons l’últim informe de preus publicat per Idealista. A l’últim trimestre el preu ha crescut un 2,7% mentre que a l’últim any la pujada és del 9,5%. La dada d’agost esdevé el preu màxim històric del lloguer a Espanya des que Idealista té registres.

El preu del lloguer ha pujat a 11 comunitats autònomes durant l’últim mes. La Comunitat de Madrid (2,2%), Catalunya (2,2%), La Rioja (1,9%) i la Comunitat Valenciana (1,8%) lideren els increments.

Pujada a 32 províncies

A més, el preu del lloguer ha pujat a 32 províncies respecte al registrat el mes anterior. Les pujades més importants s’han viscut a Osca (3,8%), Castelló (3,3%), Barcelona (2,7%), Guadalajara (2,4%), Madrid (2,2%), Guipúscoa i València (2% a les dues províncies). D’altra banda, les províncies que han experimentat una caiguda més pronunciada del preu dels habitatges de lloguer son Huelva (-8,4%), Pontevedra (-3,5%), Sòria (-2,6%), Lleida (-2,5%) ) i Terol (-2,4%).

Barcelona (16,6 euros/m2) es converteix a la província més cara superant les Balears (16,5 euros/m2). Els segueixen Madrid amb 15,9 euros/m2 i Guipúscoa amb 15,1 euros/m2.

A més, 33 capitals han experimentat pujades en el preu de l’habitatge de lloguer durant el darrer mes. L’increment més pronunciat és el d’Alacant on l’habitatge per arrendar s’ha encarit un 3,5% seguit de les pujades de Santa Cruz de Tenerife (3,1%), Segòvia (3%), Sant Sebastià (3%), Lugo (2, 6%) i Barcelona (2,5%). Terol és la capital on més ha abaixat el preu del lloguer durant el mes d’agost (-4%), seguida de Huelva (-3,4%), Ceuta (-2,8%), Almeria (-1,4%) i Zamora (-1,3%). Barcelona continua sent la capital amb els lloguers més cars amb un preu de 19,4 euros/m2 seguida per Madrid (17,4 euros/m2) i Sant Sebastià (17 euros/m2).