Asaja demana que les assegurances agràries cobreixin tota la collita de fruiters del 2024

Ara només permeten contractar una pòlissa per gelades per al 50% de la collita fins al mes de febrer

Carxofa afectada per la gelada en una fotografia d'arxiu

Carxofa afectada per la gelada en una fotografia d'arxiu / Áxel Álvarez

Efe

Representants d'Asaja a les províncies de la Vall de l'Ebre han exigit a Logronyo una garantia que les assegurances agràries cobreixin els costos de producció dels agricultors quan les seves explotacions es veuen afectades per les inclemències meteorològiques. Aquesta reivindicació sorgeix de la posada en comú dels problemes que viu el sector fructícola d'aquesta zona i que es vna posar de manifest en la passada reunió entre tècnics d'Asaja i agricultors el mes de juliol a Saragossa.

El secretari general d'Arag-Asaja, Igor Fonseca, ha recordat que, davant els cada vegada més freqüents episodis meteorològics adversos, com pedra, pluges torrencials o calor extrema, "les assegurances agràries són més necessàries que mai per a tots els sectors agraris i, especialment el fructícola". Tot i això, "cal treballar en la millora de les condicions de les mateixes perquè responguin a les necessitats i compensacions dels agricultors", ha dit a través d'una nota difosa per l'organització agrària.

En aquest sentit, Asaja exigeix que l'assegurança agrària cobreixi la totalitat de la collita en la campanya del 2024, una reivindicació que, com ha recordat el president d'Asaja Lleida, Pere Roque, està lluny de ser una realitat. "Les asseguradores només permeten contractar una pòlissa d'assegurança per gelades només per al 50% de la collita fins al mes de febrer", ha indicat Roque, que ha afegit que és "com si a un particular només el deixessin assegurar la meitat de la seva casa".

Fons estrangers

Darrere de les grans asseguradores, ha assegurat Roque, "hi ha fons d'inversió estrangers, que només busquen la rendibilitat del seu producte de manera que els grans perdedors són els agricultors". Per això, Asaja reclama una posició més ferma i implicada del Ministeri d'Agricultura amb les companyies d'assegurances, ja que els barems de les pòlisses estan molt per sota dels costos de producció incomplint la Llei de la Cadena Alimentària, han indicat els seus representants en aquesta reunió.

Han coincidit que "els agricultors no volem subvencions, sinó solucions" per a un sector fructícola que el 2022 va perdre mercat internacional, a causa de les fortes gelades que van minvar la seva producció. "Els nostres agricultors estan preocupats per la funcionalitat de les assegurances agràries a les seves explotacions", ha dit el secretari general d'UAGN, Luis Miguel Serrano.

Ha subratllat que "ens sentim indefensos davant les inclemències del temps i la nostra única arma és l'assegurança, però veiem que, any rere any, aquesta arma s'està enfonsant". "Demanem al Ministeri, a Enesa i a Agroseguro que escoltin la veu dels fructicultors per poder seguir fent de l'assegurança agrària una eina imprescindible", ha dit Serrano.

Cobertures que s'adaptin

Davant del que han anomenat "complicada situació que travessen milers d'agricultors fructícoles de la zona de la Vall de l'Ebre, Asaja reclama durant els últims anys una sèrie de mesures per pal·liar les dificultats del sector", ha detallat el comunicat. Entre elles, han citat la possibilitat de configurar una assegurança, que pugui ser assequible per al pagès, amb unes cobertures que s'adaptin a la majoria de les explotacions fructícoles, que puguin triar franquícies i modalitats en els danys que més el preocupin.

També sol·liciten que, atès que el risc de gelada pot afectar unes espècies més que altres, es puguin fer dues pòlisses amb les diferents espècies, equiparant subvencions. Un sinistre meteorològic pot afectar unes explotacions durant anys, per això l'organització agrària proposa que s'augmenti el període mínim a 10 anys anteriors al sinistre per poder calcular la producció assegurada.

Asaja proposa també que sigui el mateix pèrit el que faci totes les taxacions en una explotació i que l'última no s'efectuï en plena recol·lecció. Assegura que el destí de la fruita danyada per pedra són els mercats de segona o destriaments, on la remuneració és menor al cost de producció, per la qual cosa demana quantificar una assegurança on només es puguin seleccionar la fruita danyada i sana.