Els europeus i el benestar animal

Més del 90% dels enquestats pensen que les pràctiques ramaderes han de complir uns requisits ètics

Diversos porcs en una fotografia d'arxiu.

Diversos porcs en una fotografia d'arxiu. / DdG

Jesús Domingo Martínez

La Comissió Europea acaba de presentar els resultats de l'Eurobaròmetre especial número 533 sobre benestar animal, un tema, tenint en compte els resultats, que resulta “essencial” per a la ciutadania de tota la UE. L'enquesta es va dur a terme entre el 2 i el 26 de març del 2023 i es va entrevistar un total de 26.376 persones dels vint-i-set estats membres de la UE, procedents de diferents grups socials i demogràfics.

Per a la comissària responsable de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, el benestar animal és una tasca que “segueix sent una prioritat” per a Europa, la qual fa “més de quaranta anys que defensa algunes de les normes més estrictes del món en matèria de benestar animal” i per això, assenyala, “estem treballant per millorar les normes de benestar animal de la UE, d'acord amb les proves científiques més recents i d'una manera que funcioni per als grangers i el sector ramader”.

Alt nivell de preocupació

Segons l'Eurobaròmetre, el 84% dels enquestats creuen que el benestar dels animals de granja s'ha de protegir millor del que es protegeix actualment i el 74% donen suport a una millor protecció del benestar dels animals de companyia al seu país. Així mateix, segons l'enquesta, més del 90% dels europeus considera que les pràctiques ramaderes i de cria han de complir uns requisits ètics bàsics, com ara oferir als animals un espai suficient, els aliments i l'aigua que necessiten, uns entorns adaptats a les seves necessitats (fang, palla, etc.) i garantir que reben un tractament adequat. L'enquesta també va posar de manifest un alt nivell de preocupació pel benestar dels animals als escorxadors.

El 60% de les persones enquestades van indicar que estarien disposades a pagar més per uns productes procedents de sistemes ramaders respectuosos amb el benestar animal, i al voltant d'una quarta part (el 26%) estaria disposada a pagar fins a un 5% més per aliments respectuosos amb el benestar animal. Davant d'aquestes cal preguntar als ciutadans: Saben com tracta cada ramader els seus animals?