Les matriculacions de cotxes a Girona pugen un 18% a l’octubre amb 1.079 unitats

El paquet format per turismes elèctrics, híbrids i de gas suposa més de la meitat de les vendes a la demarcació durant el desè mes de l’any

La venda de turismes a les comarques gironines s’enfila gairebé un 12% en l’acumulat de l’any

Un treballador d’un concessionari ensenya l’interior d’un cotxe a un client, en una imatge d’arxiu.

Un treballador d’un concessionari ensenya l’interior d’un cotxe a un client, en una imatge d’arxiu. / Oscar Bayona

Joel Lozano

Joel Lozano

Les comarques gironines han tancat el mes d’octubre amb la matriculació de 1.079 turismes, un 18% més fa un any, segons les dades de la patronal Anfac. El mercat automobilístic gironí continua registrant millors xifres que fa un any. En els primers deu mesos de l’any s’han venut fins a 9.546 cotxes, un 11,9% més que en el mateix període del 2022.

El paquet format per cotxes elèctrics, híbrids i de gas suposa més de la meitat de les vendes que s’han fet a l’octubre a la demarcació, en concret un 57% dels cotxes matriculats a les comarques gironines entren dins aquest grup, amb 615 unitats. Els turismes híbrids, amb 387 cotxes matriculats, lideren les vendes dins d’aquest grup i registren un augment interanual del 18,3%. El segueixen els híbrids endollables, que amb 64 unitats augmenten les seves vendes un 33,3%; els elèctrics, dels quals es van matricular 93 vehicles un 173,5% més que fa un any; i els cotxes de gas amb 71 unitats, un 688,8% més.

Els vehicles amb combustibles no convencionals són els únics que registren dades positives pel que fa a les vendes a les comarques gironines durant el mes d’octubre. Girona tanca el mes amb 402 cotxes de gasolina matriculats, un 2,1% menys que fa un any, mentre que el mercat automobilístic de la demarcació acaba l’octubre amb una caiguda del 27% en les vendes dels cotxes dièsel, amb 62 unitats matriculades.

Pel que fa a l’acumulat de l’any, el paquet format per cotxes elèctrics, híbrids i de gas, amb 4.785 unitats, suposa fins a 50,1% de les vendes que s’han fet entre gener i octubre a la demarcació. A aquest tipus de vehicles els segueixen els cotxes de gasolina, amb 4.049 cotxes matriculats aquest 2023 i una quota de mercat del 42,4%. Els vehicles de dièsel, amb tan sols 712 vendes, són els únics que registren dades negatives respecte a l’any passat. En concret les matriculacions han caigut un 14% en el que portem d’any.

Més de 10.000 matriculacions

A Catalunya, la matriculació de turismes ha tancat l’octubre amb un augment del 22,9% respecte al mateix mes de l’any passat, amb 10.831 unitats. Al conjunt de l’Estat, les vendes de turismes han registrat un increment del 18,1%, amb un total de 77.892 matriculacions

«Si al novembre i desembre es manté el ritme de creixement podríem superar les 940.000 unitats. Una dada que millora el nefast 2022 on tan sols es van vendre 813.000 turistes», detalla Félix García, director de comunicació i màrqueting d’Anfac. Tot i aquestes previsions de millora, assenyala que «Espanya, per la seva població i nivell de renda, ha de tenir un mercat anual per sobre del milió d’unitats per mantenir l’ocupació al sector de l’automoció».