Els funcionaris de la Generalitat cobren una paga 'antiinflació' d'entre 67 i 278 euros

Els empleats públics de la Generalitat de Catalunya han començat a cobrar avui la paga 'antiinflació' que tenien pendent des de fa un mes

Un equip de funcionaris treballant.

Un equip de funcionaris treballant.

Gabriel Ubieto

Els empleats públics de la Generalitat de Catalunya han començat a cobrar aquest dimarts la paga 'antiinflació' que tenien pendent des de fa un mes. Un ingrés únic que oscil·la entre els 66,9 i els 277,7 euros i que respon a l'acord aconseguit entre el Govern i CCOO i UGT per apujar el sou dels empleats públics si els preus superaven un cert nivell. Al voltant de 276.000 empleats públics a càrrec de l'administració catalana se'n veuran beneficiats.

Si bé el personal de l'Administració General de l'Estat (AGE) ja va cobrar la remuneració a la nòmina del mes passat, des de la Generalitat van argumentar que no hi havia temps per quadrar nòmines i van posposar fins al novembre l'abonament dels endarreriments.

Aquesta paga fins a 277,7 euros és fruit de l'increment addicional del 0,5% sobre els salaris. A partir de la nòmina del novembre, els salaris públics -que ja van pujar un 2,5% a principi d'any- havien de pujar un altre 0,5% addicional. El que en el cas d'un funcionari del grup E8, el que cobra menys, suposen 6,9 euros més al mes. I en el cas d'un A30, el que cobra més, uns 27,7 euros més cada mes.

I l'increment havia de ser amb efecte retroactiu a l'1 de gener, i per això la Generalitat, a més de la nòmina del mes, ha abonat una 'pagueta' conforme els 10 mesos d'endarreriments. Això, seguint aquests dos exemples, suposa un pagament d'entre 69,9 i 277,7 euros.

La remuneració dels empleats públics podria continuar pujant i queda pendent d'un altre possible augment salarial del 0,5%. Si el cobrat ja estava vinculat a l'evolució de l'IPC, aquest segon penja de l'evolució del PIB. Si el PIB nominal és igual o més gran que el previst pel Govern en els darrers pressupostos generals de l'Estat, tots els empleats públics espanyols cobraran un 0,5% més (a més dels endarreriments). Tot i això, fins al mes de febrer del 2024 aquesta dada, oficialitzada pel Banc d'Espanya, no estarà disponible.

Paga de productivitat

Per part dels empleats públics de la Generalitat no serà aquesta la darrera paga extraordinària de l'any. A l'ingrés 'antiinflació' del novembre el seguirà al mes de desembre una altra paga extraordinària: la de productivitat. Aquesta la cobraran els 40.000 empleats públics dels departaments de la Generalitat i el seu import oscil·larà entre 297,67 i 601,87 euros bruts, depenent del grup funcionarial. Està previst que es cobri al desembre, juntament amb la tradicional paga extra de Nadal.

El Consell Executiu ja va validar fa setmanes el seu abonament i va disposar el pressupost per costejar-lo, que serà de 18,2 milions d'euros.