Independitzar-se sol a Girona és un 69% més car que compartir pis

Un estudi per a una persona costa de mitjana 675 euros, mentre que llogar una habitació suposa una despesa de 400 euros u

Arrendar un habitatge per habitacions és una aposta cada cop més estesa

Una noia davant l’aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu.

Una noia davant l’aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu. / J.L.Cereijido

Joel Lozano

Joel Lozano

Independitzar-se pot semblar un luxe per a part de la població. L’encariment dels preus de l’habitatge dificulta l’emancipació, un fenomen que es veu agreujat quan la persona que vol independitzar-se opta per fer-ho en solitari. La disjuntiva de llogar un estudi per a una persona o una habitació en un pis compartit va acompanyada d’una gran diferència en el preu. A Girona ciutat, en concret, aquesta diferència és d’un 69%, essent més car escollir la intimitat d’un estudi.

Llogar un estudi per a una persona a Girona costa de mitjana 675 euros, un 22% més que fa un any. Arrendar una habitació en un pis compartit també s’ha encarit en els últims dotze mesos, en concret un 18%, tot i que el preu és inferior al d’un estudi i se situa en els 400 euros de mitjana, segons el portal immobiliari Idealista. 

Un 34,5% del salari

Si contraposem aquestes xifres amb el salari mitjà a la demarcació, veiem que per llogar un estudi per a una persona cal destinar un 34,5% del salari brut. Això si tenim en compte les dades més actualitzades fins a la data de les bases mitjanes de cotització de la Seguretat Social fins al juny d’aquest any, el salari mitjà a les comarques gironines se situa el 2023 al voltant dels 1.956 euros bruts mensuals.

En canvi, per a una persona que cobra el salari mínim interprofessional (SMI), 1.080 euros al mes en 14 pagues, ha de destinar més del 60% del seu sou mensual per a poder arrendar un estudi per a una persona a Girona.

Pel que fa als estudis, el preu a Girona se situa per sota de la mitjana espanyola, que és de 700 euros, un 12% més que fa un any. En canvi, les habitacions en pisos compartits són més cares a Girona que la mitjana estatal, on el preu és de 380 euros al mes.

El «boom» de les habitacions

El darrer any s’ha comptabilitzat un «boom» del lloguer d’habitacions, ja que, als portals immobiliaris que reben més visites, la comercialització d’aquest tipus de lloguer, que suposen una parcel·lació dels habitatges, s’ha convertit en la seva oferta habitual, explica la Cambra de la Propietat Urbana de Girona. Per exemple, segons dades de Fotocasa, l’oferta de pisos compartits ha crescut un 20% en els darrers mesos a Madrid, mentre que a la ciutat de Barcelona aquesta pujada ha arribat fins al 30%.

Llogar un habitatge per habitacions és una aposta cada cop més estesa per part dels arrendadors, perquè aquesta és una forma de treure un rendiment més alt de les seves propietats a conseqüència de què la nova llei estatal no recull, de moment, cap mena de condicions ni limita el preu d’aquest. Una voluntat dels propietaris que coincideix en un moment com l’actual on hi ha una gran demanda de persones que no poden assumir els preus del mercat de lloguer actual i que, per tant, veuen en l’arrendament d’una habitació una resposta de mínims a les seves necessitats residencials, a l’espera de poder millorar les condicions personals que li permetin accedir a un immoble sencer, consideren des de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona.