Empreses gironines impulsen un projecte per aplicar la visió artificial a la indústria càrnia

La iniciativa, que compta amb la participació de la gironina Batallé, rebrà una subvenció de la línia d’ajuts a Agrupacions Empresarials Innovadores de més de 100.000 euros

Interior d’una empresa càrnia, en una imatge d’arxiu.

Interior d’una empresa càrnia, en una imatge d’arxiu. / DdG

J.L

La indústria càrnia gironina no només és una de les més potents de la demarcació, sinó que també és un dels sectors que tradicionalment aposta per a la innovació. Ara, un projecte en el qual participa la gironina Batallé juntament amb el clúster català de la carn i la proteïna alternativa, INNOVAC; Berenguer Enginyers; TEMIC i i+Porc (Clúster Espanyol de Productors de Bestiar Porcí) rebrà una subvenció de 108.672 aprovat en la línia d’ajuts a Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) 2023.

El pojecte «FOOD PICKER SYSTEM: solució robotitzada de picking mitjançant visió artificial volumètrica per a peces càrnies» té com a objectiu estudiar la viabilitat d’un prototip robotitzat amb la integració d’un escàner de visió artificial 3D, que permeti reduir els temps de col·locació i posicionament dels productes estudiats a l’entrada de l’envasadora de sala d’especejament de porcí, així com la càrrega de treball i física que es requereix per a l’operari de la línia. Tot això sumat a un augment de l’eficiència, aplicant tecnologia i innovació, segons detalla el Grup Batallé en comunicat.

La càrnia de Riudarenes, explica que el procés d’especejament és «un procés tens en què es treballa de forma continuada des de la matança fins a l’envasat, i amb un gran volum de producte, on els operaris han de treballar en continu i a gran velocitat». A més, relata que les empreses han de garantir la seguretat alimentària del producte, i per aconseguir-ho «és molt important reduir la manipulació dels productes», per tenir menys risc de contaminació creuada i contaminació microbiològica. També és important l’optimització energètica dels processos productius.

Per això, es pretén automatitzar el procés de «picking», creant una solució robotitzada per a l’aplicació de subjecció del producte i posicionament sobre la cinta transportadora, analitzant també la seguretat i eficiència energètica del prototip. «Cal destacar que la recollida de producte serà de forma caòtica, és a dir, el producte entrarà a la línia desordenat i amb heterogeneïtat de posicions, i és aquí on recau el gran repte del projecte», afirmen. Des de la companyia asseguren que al mercat no existeix cap prototip similar amb la tecnologia que es presenta en aquest projecte.

Vuit pojectes del sector

El projecte que compta amb la participació de la gironina Batallé no és l’únic del sector que ha estat subvencionat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. De fet, vuit iniciatives de les quals hi forma part INNOVAC han estat aprovades per formar part de la línia d’ajuts del programa de suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores, amb un import total de 962.381 euros.