El mercat automobilístic gironí comença l’any pitjor que el 2023

Les matriculacions de turismes a les comarques gironines cauen fins a 11 punts al gener 

Interior d’un concessionari, en una imatge d’arxiu.

Interior d’un concessionari, en una imatge d’arxiu. / Maite Cruz

Joel Lozano

Joel Lozano

El mercat automobilístic gironí ha començat l’any pitjor del que ho va fer el 2023. Les comarques gironines han tancat el mes de gener amb la matriculació de 880 turismes, un 11,1% menys fa un any, segons les dades de la patronal Anfac.

La majoria de les vendes corresponen a vehicles amb combustibles alternatius, és a dir cotxes híbrids, elèctrics o de gas, amb 485 matriculacions, un 55,1% de les matriculacions. La venda d’aquest tipus de cotxes a la demarcació es manté pràcticament en les mateixes xifres que l’any passat, amb un augment del 0,21%. La resta de cotxes baixen les seves vendes en el primer mes de l’any. A Girona durant el gener s’han matriculat 345 cotxes de gasolina, un 19,5% menys que en el mateix mes del 2023, mentre que les vendes de cotxes dièsel cauen un 35%, amb 50 operacions.

A Catalunya, les matriculacions de vehicles s’han estancat aquest mes de gener, amb 8.853 unitats, un 0,2% menys respecte al primer mes de l’any passat, segons les dades publicades per Anfac.

A Espanya, en canvi, el mercat de turismes i tot terrenys arrenca l’any amb un augment del 7,3% de les vendes i un total de 68.685 unitats venudes. Segons detallen des de la patronal, l’auge en aquest mes de gener es deu a l’impuls de les vendes al canal de llogadors, ja que tant les vendes a particulars com a empreses mantenen registres similars als de fa un any. De tota manera, el mercat se situa encara un 20,5% per sota el gener del 2020, previ a l’inici de la pandèmia.

Félix García, director de comunicació i màrqueting d’Anfac, assegura que «ens hauríem d’adonar del resilient que és el sector de l’automòbil que sap adaptar-se a tota mena de crisis». «Veurem com es comporta el febrer, però, amb aquesta xifra i, amb totes les cauteles de ser gener, es podria estar a prop del milió de turismes nous el 2024», conclou.