Brussel·les registra una iniciativa ciutadana per a la defensa de l'agricultura

L'objectiu és protegir l'economia rural a Europa a través de diverses mesures

Dos tractors treballant en un camp d'alfals en una fotografia d'arxiu.

Dos tractors treballant en un camp d'alfals en una fotografia d'arxiu. / Europa Press

Jesús Domingo Martínez

Un dels primers dies de febrer, la Comissió Europea va anunciar el registre d'una iniciativa ciutadana europea "per defensar l'agricultura i l'economia rural a Europa". El seu promotor és el col·lectiu espanyol SOS Rural (tot i que també compta amb altres suports).

Crec important concretar que l'objectiu és protegir l'agricultura i l'economia rural a Europa mitjançant una normativa basada en diversos elements, com ara l'ús prioritari de les terres agrícoles per a la producció d'aliments, la garantia de la sobirania alimentària i la resolució dels problemes de la cadena alimentària i els elevats preus.

En els documents que comporta la iniciativa, els organitzadors també reclamen que s'estableixi un Pla Hidrològic Europeu per garantir el subministrament i la distribució d'aigua a tota la UE i una Agència Europea d'Agricultura i Economia Rural per vetllar per la protecció de l'agricultura i l'economia rural en els processos de presa de decisions de la Unió Europea. De moment, les propostes no s'han analitzat en profunditat.

Resposta justificada

Després del registre, els organitzadors tenen un termini de sis mesos per posar en marxa el procés de recollida de signatures. Si en el termini d'un any aconsegueixen un milió de suports procedents de set estats membres com a mínim, la Comissió Europea haurà de donar una resposta justificada tant si admet la iniciativa com si la rebutja.

En la situació de protestes, amb raó gairebé totes, em sembla que aquestes han de ser un factor important perquè la Comissió comenci a prendre mesures, si no totes a curt termini si les més importants, no podem oblidar que sense agricultura i ramaderia no hi ha aliments.