La Comissió Europea permetrà una exempció parcial sobre terres en guaret

La normativa s'aplicarà durant l'any i de forma retroactiva

Un agricultor treballant en una fotografia d'arxiu

Un agricultor treballant en una fotografia d'arxiu / Diari de Girona

ACN

La Comissió Europea ha adoptat un reglament que concedeix als agricultors europeus una exempció parcial d'un any sobre terres en guaret després de la proposta presentada el passat 31 de gener. L'exempció recull diverses demandes de més flexibilitat per respondre millor a les dificultats a què s'enfronta la pagesia, segons la CE. Concretament, en lloc d'obligar que el 4% de les terres de conreu estiguin en guaret, es considerarà que els pagesos compleixen la normativa BCAM8 si conreen cultius de nitrogen i/o cultius intermedis sense productes fitosanitaris en el 4% de les seves terres de conreu. Tot i això, si els pagesos ho prefereixen podran continuar complint els requisits actuals amb les terres de guaret o amb elements improductius.

El nou reglament entrar en vigor avui i s'aplicarà retroactivament a partir de l'1 de gener i durant un any, per tant, fins al 31 de desembre. Els estats que vulguin aplicar l'exempció ho hauran de comunicar a la CE en els primers quinze dies des de la seva entrada en vigor. La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, ha destacat que aquesta mesura ofereix "flexibilitat" i els "continua recompensant pel seu treball crucial per impulsar la seguretat alimentària i la sostenibilitat de la UE". En aquest sentit, von der Leyen ha anunciat que l'executiu europeu presentarà més propostes per ajudar a "alleujar la pressió" als agricultors.

Excepcions a les normes de la PAC

El passat 31 de gener, la Comissió Europea va proposar permetre als agricultors europeus acollir-se a excepcions per al 2024 de les normes de la PAC que els obliguen a no mantenir productives determinades superfícies, com a primera resposta per abordar els problemes del col·lectiu i de les peticions de diversos estats membres. Per rebre els ajuts de la PAC els pagesos han de respectar una desena de normes beneficioses per al medi ambient i l'acció climàtica i s'apliquen a gairebé el 90% de la superfície útil de la UE. El conjunt de normes s'anomena BCAM.