Minimitzar els riscos de la IA, un dels reptes del MWC

A més de les últimes tendències en mòbils, en el Mobile World Congress també s’espera un debat sobre la necessitat o no del 6G

Una assistent al 4YFN interactua amb un robot de l’empresa Mediktor.

Una assistent al 4YFN interactua amb un robot de l’empresa Mediktor. / joan cortadellas

DdG

Entre el 26 i el 29 de febrer, Barcelona serà un any més l’epicentre de la indústria de les telecomunicacions i es convertirà en la capital mundial de la connectivitat. Els líders i pensadors més influents del sector se citaran a la Fira de Barcelona amb motiu de la nova edició del Mobile World Congress (MWC) 2024, on uns 1.100 conferenciants debatran davant 95.000 congressistes sobre el futur de la connectivitat.

Què s’espera enguany de la trobada en la qual s’anticipen les línies de l’escenari digital que es preveu en el futur? Segons els experts, més enllà del cotxe volador d’Alef Aeronautics o el vaixell del guanyador de l’última Copa Amèrica de Vela, que es podran veure al recinte Gran Via Fira de Barcelona hi ha diverses novetats en la nova edició del MWC 2024.

Com minimitzar els riscos de la IA generativa és un dels reptes que es tractaran a la fira. Durant l’últim any, la IA generativa ha provocat certes pors entre el públic, entre d’altres, que es pugui ser substituït en el treball per aquesta tecnologia. En opinió de César Córcoles, professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, la indústria que veu la IA com un camp de creixement per continuar venent dispositius ha de fer alguna cosa per aturar aquests recels, tant per motius ètics i morals com comercials. «En l’actualitat, els fabricants han de començar a donar garanties que aquestes IA que ens estan oferint ens acompanyin en comptes de substituir-nos, a més que al·lucinin menys i disminueixin la possibilitat de ser vectors per a les fake news, i s’està treballant molt en això», afirma. «Les IA tenen moltíssim potencial i l’objectiu és reduir els casos d’ús vandàlic o directament perillós i minimitzar els riscos per a les persones. És una bona notícia que es parli de tot això, encara que arribi una mica tard, perquè aquests riscos continuen estant molt presents», sosté.

Últimes tendències en mòbils

Tot i que prop de la meitat dels assistents al MWC provenen d’empreses alienes a la indústria del mòbil i cada any l’esdeveniment és més divers verticalment, continua sent el lloc on es poden explorar les últimes tendències en dispositius mòbils. «Veurem dispositius amb resolucions de pantalla més altes, fabricants més petits de xips, però que continuen competint amb Qualcomm, pantalles plegables...», comenta César Córcoles.

A més, en la indústria continua havent-hi impulsos entorn de la realitat virtual, realitat augmentada i realitat mixta «que en molts casos depenen dels xips de Qualcomm i similars per funcionar, i d’això, se’n parlarà», diu Córcoles, qui recorda que les ulleres Visió Pro que ha presentat Apple són l’última empenta al món de la realitat virtual i augmentada, «i potser enguany serà quan apareixeran usos comercials atractius per a aquesta mena de dispositius, malgrat que, de moment, encara no els hem vist».

Connectivitat 5G i 6G?

Cada any, la indústria que es troba al MWC avança els estàndards de la connectivitat. Fins al 4G, totes les generacions mòbils havien tingut un gran impacte, de manera que les característiques noves de cada generació permetien més usos des del mòbil. «Cada vegada ens vèiem més abocats a utilitzar aquestes tecnologies i, per tant, els teleoperadors invertien xifres astronòmiques en els productes que feien els fabricants perquè era rendible», explica el professor de la UOC.

Tanmateix, així com el fet de passar d’un mòbil 3G a un 4G convertia automàticament el telèfon intel·ligent en un dispositiu força més útil, i, per exemple, es podien descarregar al carrer grans arxius o mirar vídeos reproduïts en directe gairebé com si s’estigués connectat a la wifi del domicili, amb el 5G es redueixen els casos d’ús. «Poques persones han passat d’un mòbil 4G a un mòbil 5G i han notat una diferència sensible. I si no li trobem usos nous al 5G, necessitem passar-nos al 6G?», reflexiona el professor.

Un altre dels grans temes que tractarà el MWC se centrarà en com les tecnologies connectades estan canviant la fabricació, la mobilitat intel·ligent, les fintech i el comerç mòbil i fins i tot l’entreteniment i l’oci.

Subscriu-te per seguir llegint