Gairebé el 30% de les empreses beneficiàries del PERTE d’economia circular són gironines

Les companyies catalanes capten 52,6 milions d’euros de la primera convocatòria de subvencions 

Detall de la carcassa d'un llapis de memòria fet amb el material reciclat de la borra de les assecadores.

Detall de la carcassa d'un llapis de memòria fet amb el material reciclat de la borra de les assecadores. / ACN

Redacció

Les empreses catalanes han captat 52,6 milions d’euros de la primera convocatòria de subvencions del PERTE (projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica) d’economia circular, els fons de la Comissió Europea destinats a projectes centrats en la transició cap a un model econòmic més sostenible. Es tracta del 32% del total dels fons assignats per l’Estat espanyol (165 milions d’euros), segons càlculs del Govern, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, a partir de la resolució definitiva d’aquest programa d’ajuts. Catalunya lidera la captació d’aquests fons a l’Estat per davant del País Basc (13%) i Andalusia (13%).

En concret, 28 empreses catalanes han accedit als fons del PERTE d’economia circular (el 24% de l’Estat). Des del punt de vista territorial, els projectes es reparteixen en un 36% a la vegueria de Barcelona, un 29% a la de Girona i un 7% a les vegueries del Penedès, Catalunya Central, Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Lleida, respectivament. En total, les empreses catalanes beneficiàries pertanyen a 14 comarques diferents.

Pel que fa a l’àmbit sectorial, dos terços de les empreses (66%) es dediquen a la indústria manufacturera. Per tipologia de projectes, es tracta principalment d’iniciatives per a la reducció de l’ús de matèries primeres i per a la gestió dels residus.