Voluntaris de la UdG aterren als instituts

El programa de voluntariat de la Universitat de Girona permet als estudiants fer estades en centres educatius a canvi de crèdits | L’institut Salvador Espriu de Salt rep alumnes que donen suport en comunicació i mediació

El director de l’institut Salvador Espriu, Xavier Serra, amb un grup de voluntaris del curs passat.

El director de l’institut Salvador Espriu, Xavier Serra, amb un grup de voluntaris del curs passat. / INSTITUT SALVADOR ESPRIU

Meritxell Comas

Meritxell Comas

El saltenc Oussama Nassiri va estudiar ESO i Batxillerat a l’institut Salvador Espriu de Salt. Ara, ja immers de ple al grau en Dret de la Universitat de Girona (UdG), no ha dubtat en retornar al centre educatiu «una mica del que em va aportar a mi» fent voluntariat a l’institut. Es tracta d’una fórmula que ofereix la UdG a canvi de crèdits per «incidir en el desenvolupament de competències transversals en els estudiants que promoguin el seu desenvolupament integral i contribueixin a la seva formació com a ciutadans actius i responsables socialment».

Durant la seva estada a l’institut (hi ha fet voluntariat dos cursos seguits), va aportar el seu granet de sorra enregistrant continguts audiovisuals, des de gravar conferències que s’impartien al centre a preparar un reportatge per donar a conèixer les proves de competències bàsiques a les famílies, passant per enregistrar concerts o obres de teatre que interpretaven els alumnes. «L’experiència m’ha servit per assolir objectius dins d’un termini, l’edició dels vídeos s’havia de fer a temps i aquest aprenentatge m’ha estat molt útil», assegura. «Ha estat una manera d’agrair tot el que l’institut ha fet per mi», apunta.

Falgàs Sanyes també va fer voluntariat a l’institut saltenc el curs passat, on els ajudava a gestionar les xarxes socials. «Estudio Publicitat i Relacions Públiques i vaig escollir l’institut Salvador Espriu perquè em permetia fer alguna cosa relacionada amb la meva carrera», assegura. En el seu cas, va ajudar a gestionar les xarxes socials del centre o a editar la selecció de música que sona als passadissos. «Els professors de l’institut estan molt pendents de que aprenguem coses, aquest curs hi tornaré», assenyala.

El director de l’institut Salvador Espriu, Xavier Serra, assegura que des que van signar el conveni amb la Universitat de Girona al 2020, ja hi han passat 20 estudiants de diverses carreres, de Medicina a Dret. Aquest curs ofereixen vuit places en dues activitats (de 50 hores anuals): comunicació i treball social amb alumnes amb dificultats de conducta i d’inclusió. Amb tot, vol deixar clar que «els voluntaris mai substitueixen a un professional, sinó que aprenen acompanyant-lo». La valoració de la iniciativa és «molt positiva: «Ofereix a l’estudiant universitari noves experiències i a l’institut ens dona l’empenta i la il·lusió que porten amb ells».

El curs passat, la Universitat de Girona va ser la primera universitat estatal en nombre de projectes de voluntariat. En total, es van dur a terme 313 accions de voluntariat, que van comptar amb la participació de 1.995 alumnes.

Subscriu-te per seguir llegint