La Comissió Europea (CE) va respondre ahir a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que la Unió Europea (UE) és «una unió de democràcies basada en l'Estat de dret» i en «el més gran mercat intern mundial». «Preferim veure la UE com una unió de democràcies, basada en l'Estat de dret», ha manifestar ahir un portaveu comunitari preguntat per les declaracions fetes per Puigdemont diumenge a la televisió pública israeliana Canal 1 Khan en les que parlava dels Vint-i-vuit com un «club de països decadents» i en les que proposava que els catalans triïn si volen ser-hi.

Aquesta alta font europea indicava a més que la UE és «el mercat intern mundial més gran, amb totes les seves economies creixent i amb l'ocupació a nivells històricament alts» i «el millor subministrador d'ajuda humanitària i àncora d'estabilitat i prosperitat en un món amb problemes». Segons va dir Puigdemont al canal públic israelià Canal 1 Khan, «potser no hi ha gaire gent que vulgui formar part» d'una UE «insensible a l'atropellament dels drets humans i democràtics d'una part del territori». Puigdemont es va mostrar també molt crític amb la UE, a la qual va qualificar de «club de països decadents i obsolescents», i va plantejar la hipòtesi d'una consulta a Catalunya sobre la seva continuïtat en el club comunitari. En ser preguntat sobre si no descarta un Catexit, Puigdemont va respondre: «Els que no ho descarten són els espanyols i els europeus, perquè no paren de dir que quedarem fora de la UE, però els qui han de prendre aquesta decisió són els ciutadans de Catalunya, com l'haurien de prendre lliurement els altres ciutadans d'Europa».

La negativa de la Unió Europea i, per extensió, dels estats membres, de mitjançar en el conflicte català, primer, i de reconèixer la república catalana proclamada pel Parlament, després, van provocar un enduriment del discurs de Puigdemont cap a les institucions comunitàries. Sonat va ser el discurs que va pronunciar a Brussel·les en presència de 200 alcaldes catalans que s'hi van desplaçar per donar-li suport. Va acusar implícitament els presidents del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i de la Comissió, Jean Claude Juncker, de ser còmplices del «cop d'Estat» de Mariano Rajoy.