El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha rebutjat un Govern amb els comuns, rebutjant així la proposta d'Aragonès de formar govern amb JxCat, CUP i En Comú Podem. Durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dilluns, l'endemà de les eleccions, el dirigent ha emplaçat el candidat d'ERC, Pere Aragonès, a prendre la iniciativa per forjar un acord "ampli de legislatura" amb ERC i CUP que es tradueixi a la Generalitat. Junts, doncs, manté que només preveu formar Govern amb les altres forces independentistes, tot i que Aragonès explori una aliança àmplia també amb En Comú Podem. JxCat ha valorat el 14-F com un "empat tècnic", tot i obtenir un escó menys que PSC i ERC, i aconseguir 35.600 vots menys que els republicans. La diferència del 2017 era de menys vots: 12.300 a favor de JxCat.

"Estem amatents que ERC faci les propostes necessàries per construir la majoria que ha de suportar la legislatura". Sànchez ha emplaçat Aragonès a moure fitxa per començar a negociar les bases dels propers anys. JxCat investirà el candidat d'ERC i no posarà línies vermelles. Això sí, no es planteja entrar en un executiu amb els comuns.

De moment Junts aparca la DUI i no concreta si plantejarà la via unilateral i la confrontació durant les negociacions que començaran les properes hores. La victòria de l'aposta del diàleg, amb PSC i ERC com a partits més votats el 14-F, fa que JxCat avisi que la negociació ha de tenir "rigor" i néixer de les institucions i no dels partits.

Sànchez ha afirmat que Junts farà l'autocrítica que calgui, però considera que el partit també ha "guanyat" el 14-F. La lectura que fa la formació de Carles Puigdemont de les eleccions és que hi ha hagut un triple empat amb socialistes i ERC.

Consulta els resultats de les eleccions catalanes.