Feijóo explica que ja ha iniciat els contactes amb diversos partits per aconseguir liderar "un govern estable"

El líder del PP admet que el partit «no ha assolit totes les expectatives» malgrat la victòria «incontestable»

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a la Junta Directiva Nacional del partit.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a la Junta Directiva Nacional del partit. / PP / David Mudarra / ACN

ACN

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha explicat que aquest dilluns ja ha iniciat els contactes amb diversos partits per aconseguir liderar «un govern estable en les pròximes setmanes». En una intervenció davant la Junta Directiva Nacional dels populars, el màxim òrgan del partit entre congressos, Feijóo ha relatat que ha parlat amb el PSOE, Vox, PNB, Coalició Canària i UPN -que ja li ha confirmat el seu suport-. El president dels populars ha admès que el partit «no ha assolit totes les expectatives» que tenia i que «Espanya ha decidit que no hi hagi majoria absoluta d'un únic partit». Tanmateix, Feijóo ha advertit que ha de ser el PP, com a primera força, qui governi perquè l'alternativa és el «bloqueig».

«La responsabilitat històrica del nostre partit és liderar les converses per formar govern des del respecte a la voluntat dels espanyols i sense apriorismes ideològics», ha dit. Feijóo ha assegurat que «no renunciarà a aconseguir-ho».

«Avui no podem celebrar la victòria absoluta que ens hauria agradat, però ens sentim extremadament honrats per la victòria electoral incontestable que sí que hem aconseguit», ha afirmat, i ha argumentat que en aquest moment cal «altura de mires».

Feijóo ha defensat que «els espanyols no poden quedar atrapats ni en blocs ni bloqueigs i permetre que el país es balcanitzi». El líder del PP ha avisat que un govern liderat pel PSOE implica «bloqueig indesitjable» i «encara més exigències dels independentistes».

«No serem ostatges de la voluntat de ningú, tampoc de Pedro Sánchez. Si no accepta el diàleg amb el PP, explorarem totes les vies per governar», ha insistit Feijóo, que ha estat rebut per la cúpula dels populars amb aplaudiments.

Els líders territorials tanquen files amb Feijóo

Els líders territorials del PP han tancat files al voltant de Feijóo i han negat que el seu lideratge estigui en qüestió. També han defensat, a l'entrada a la Junta d'aquest dilluns a la tarda, que els populars han de tractar de formar govern pel fet d'haver estat la primera força. La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha remarcat que Feijóo ha aconseguit «grans coses» des que lidera el PP malgrat que hauria volgut un «resultat més gran» el 23-J.

En aquest sentit, Ayuso ha defensat que si hi ha repetició electoral, «sens dubte» Feijóo ha de tornar a ser el candidat dels populars. La líder del PP madrileny ha subratllat que el gallec «ha aportat gran estabilitat» al partit. Tanmateix, Ayuso ha dit que cal tractar d'evitar l'escenari de repetició electoral, «buscar la governabilitat» i formar «un govern estable».

El president d'Andalusia, Juanma Moreno, ha dit en declaracions als mitjans a la porta de la seu estatal al carrer Gènova de Madrid que «en cap cas» Feijóo està en qüestió. «Fa 14 mesos el PP estava desnonat. Ara gràcies a Feijóo hem guanyat les eleccions generals. Ha aconseguit 47 escons més i ha tret el partit d'una situació crítica», ha defensat.

Moreno ha negat que la campanya del 23-J no hagi estat encertada i ha argumentat que era «difícil gestionar les expectatives davant el bombardeig d'enquestes» que els situaven en els 150 diputats o més. El president murcià, Fernando López Miras, també ha defensat que Feijóo s'ha de presentar a la investidura i ha lamentat que la ciutadania no hagi atès més la crida al vot útil.

«Feijóo s'ha guanyat el dret a liderar aquest diàleg i intentar formar govern. Qualsevol altra alternativa seria més inestabilitat i incertesa», ha dit en la mateixa línia el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, que ha assegurat que el partit «confia plenament en Feijóo».