Entrevista | Marc Lamuà Diputat electe del PSC al Congrés per Girona

«Hem salvat el primer embat de l’extrema dreta, seria un error repetir eleccions»

Repetirà per tercer mandat seguit com a diputat amb una clara a posta per a potenciar els sectors estratègics de la província

El diputat electe del PSC a Girona, Marc Lamuà.

El diputat electe del PSC a Girona, Marc Lamuà. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

El seu objectiu era frenar la dreta i ho han aconseguit. Quina lectura en fa? 

Crec que Espanya ha enviat un missatge a altres països europeus, on l’extrema dreta està normalitzada i aquí l’hem aconseguit frenar. Per altra banda, el panorama que ha quedat ens obliga a entendre’s amb moltes forces. 

A Girona han guanyat en feus independentistes com Olot o Girona i han arrasat a les grans ciutats. A què ho atribueix?

Hi ha dos factors a tenir en compte. Per una banda, pot haver-hi el vot prestat i circumstancial per a frenar l’extrema dreta i que ens ha beneficiat. Però també és veritat que la ciutadania ha buscat la coherència i el retorn a la sensatesa i bona gestió després d’anys d’esgotament per les polítiques d’enfrontament que s’han dut a terme.

Creu que el vot prestat no reflecteix la realitat de la voluntat de l’electorat?

Reflecteix la realitat dels gironins d’ara. Volen un retorn a les postures moderades i per això han dipositat la confiança al PSC

El PSOE ha superat les expectatives de les enquestes a Espanya i també ha aconseguit una victòria clara a Catalunya. Com valora el pes dels catalans i gironins en els resultats?

Estem molt contents i satisfets perquè a Girona aportem dos diputats i tres senadors i, per tant, tindrem més veu. A més, vam guanyar a la ciutat de Girona en les eleccions municipals i ara també ho hem fet a les generals, és una tendència que esperem que segueixi.

Hem tingut vots prestats contra l’extrema dreta però també es vol tornar a la sensatesa

Veu possible que el PSOE pugui governar?

Volem trobar la governabilitat i les forces progressistes que hem format aquest govern estem disposades a reeditar-lo. Hem salvat el primer embat de l’extrema dreta i, per tant, seria un error repetir les eleccions. Hem de trobar una via. Nosaltres ho farem amb la màxima generositat i esforç perquè l’alternativa és tornar-nos a posar en perill amb unes noves eleccions i que l’extrema dreta guanyi poder. 

Quin preu estan disposats a pagar per a governar amb el suport de Junts?

Més que el preu que vulguin posar Junts, és quin és el preu que posem tots plegats a la nostra convivència i el projecte democràtic en comú. El que seria encertat és que tothom posés de la seva part. El fet de posar preus incentiva la negociació dura i el més important és la governabilitat de l’Estat.

Quina resposta donen a les condicions de negociació de l’autodeterminació i l’amnistia?

El que hem de tenir present és fins a quin punt tothom està disposat a tornar-se a exposar al fet que l’extrema dreta pugui governar aquest país i com afectaria la cultura, tradicions i llengua catalana. Crec que totes les formacions hauran de tenir una responsabilitat de buscar la governabilitat.

Contempla una coalició amb el PP?

Això és impossible, és evident que tenim dues visions molt diferents i no es podria entendre de cap manera.

Aquest serà el tercer mandat com a diputat. Quins són els principals objectius?

Ara ja tinc un millor coneixement del Congrés i intentarem aprofitar-ho des del primer dia. A Girona hi ha sectors estratègics que ofereixen bones oportunitats com ara la potencialitat del turisme i l’impuls d’elements culturals. A llarg termini, cal tenir present la industrialització i el pol d’atracció del nou Trueta.

Subscriu-te per seguir llegint