El PSC s'imposa a Blanes amb sis regidors i governarà en un escenari fragmentat

ERC queda segona amb quatre edils mentre que els Comuns i Junts empaten amb tres

Alcaldable del PSC  a Blanes, Jordi Hernández

Alcaldable del PSC a Blanes, Jordi Hernández / PSC - Blanes

Laura Fanals

Laura Fanals

El PSC de Jordi Hernández s’ha imposat a Blanes amb sis regidors en un escenari molt fragmentat, ja que nou dels tretze partits que es presentaven han aconseguit representació. Els socialistes ho tenen tot de cares per governar, ja que l’aritmètica fa difícil albirar un pacte alternatiu. Esquerra ha quedat en segona posició, amb quatre representants, i tant els comuns com Junts n’han obtingut tres cadascun. PP, Vox, Grup Blanes, la CUP i Blanes-Ara sí han aconseguit entrar al consistori amb un regidor en cada cas. 

Aquestes eleccions han servit per desfer el triple empat que havien obtingut fa quatre anys ERC, PSC i comuns, amb cinc representants cadascun, i han tingut un guanyador clar: el PSC, que ha sumat un regidor i ha passat de cinc a sis. D’aquesta manera, els socialistes recuperaran un ajuntament que ja havien governat anteriorment i que van perdre l’any 2019 a mans d’ERC. 

En canvi, les urnes han castigat a qui ha estat alcalde durant els últims quatre anys, Àngel Canosa (ERC), ja que els republicans han perdut un representant i s’han quedat només amb quatre, a dos de distància dels socialistes. La patacada que ha patit Esquerra al conjunt de Catalunya, doncs, també s’ha deixat notar a Blanes, on ERC havia aconseguit la victòria per primera vegada l’any 2019.

Les urnes també han castigat els comuns, encapçalats per Jordi Urgell, que van governar amb ERC fins al trencament del passat mes d’agost i que en aquesta ocasió han baixat de cinc regidors a tres. En aquest cas, part dels seus vots han anat a parar a Rosa Aladern, l’exregidora d’Urbanisme que va ser la causa del trencament del govern i que posteriorment va abandonar En Comú Podem. A pocs mesos de les eleccions, Aladern va decidir presentar-se amb el seu propi partit, Grup Blanes, i la jugada li ha sortit bé, ja que ha aconseguit un representant i per tant tornarà a ser regidora.  

També Junts per Blanes, que s’ha renovat tot posant Joan Felip al capdavant, ha obtingut tres regidors: malgrat les seves aspiracions de millora, s’han quedat amb els mateixos representants que van obtenir el 2019. 

La resta de partits que han entrat al consistori ho han fet amb un regidor cadascun. A banda d’Aladern, també entraran com a regidors Pere Robert (PP), Roberto Martínez (Vox), Carles Estríngana (CUP-Amunt) i Mario Ros (Blanes-Ara sí Pacte Local). Així doncs, l’exalcalde que durant aquest mandat ha trencat amb el PSC per presentar-se pel seu compte tornarà a tenir presència al consistori. 

En canvi, Xavi Lozano (Independents de la Selva), Cristhian Ortiz (Ciutadans), Miguel García (Valents) i Anselm Ramos (PDB) s’han quedat fora de l’Ajuntament. 

Governar «des del minut u»

L’aritmètica fa preveure que el PSC podrà governar, ja sigui en minoria o amb algun acord, tot i que necessitaria almenys dos socis per poder arribar a la majoria absoluta. En canvi, és pràcticament impossible que es pugui formar una majoria alternativa, ja que aquesta requeriria almenys quatre socis, i la diversitat ideològica de tots els partits és massa gran com perquè puguin posar-se d’acord.

És per això que el socialista Jordi Hernández, en declaracions recollides per ACN, va assegurar ahir a la nit que vol «governar des del minut u». Així doncs, Hernández va explicar que avui mateix començaran a fer «ronda de contactes» amb tots els partits que han obtingut representació municipal amb l’objectiu de «trobar punts en comú» de cara a futurs acords. 

«Nit trista» per a ERC

En canvi, el fins ara alcalde, Àngel Canosa (ERC), va qualificar la nit d’ahir com a «trista», ja que esperaven revalidar la victòria de fa quatre anys. Tot i això, el cap de llista republicà va assegurar que seguirà «treballant pel municipi» encara que no sigui des de l’alcaldia.

La participació d’ahir a la localitat selvatana va ser del 47,58%, onze punts per sota la que s’havia registrat durant el 2019, quan havia arribat al 58,64%

[object Object]

Recorda que el 28 de maig pots consultar a Diari de Girona els resultats de les eleccions 2023 a tots els municipis gironins: