Roger Puigdevall, la tercera generació a l’alcaldia de Brunyola

El futur batlle, que encapçalava l’única llista que s’ha presentat enguany al poble (Junts), és fill de l’actual alcaldessa, Anna Mascort, i nét de l’històric alcalde Joan Mascort

El futur alcalde, Roger Puigdevall, i l’actual alcaldessa, Anna Mascort, que és la seva mare.

El futur alcalde, Roger Puigdevall, i l’actual alcaldessa, Anna Mascort, que és la seva mare. / David Aparicio

Laura Fanals

Laura Fanals

«El que he viscut i m’han ensenyat a casa, primer l’avi i després la mare, ha estat a estimar el poble. I al final, la millor de fer-ho és posar-te als servei dels veïns i veïnes sense esperar gaire res a canvi». Qui parla és Roger Puigdevall, que, a punt de fer 31 anys, el proper 17 de juny es convertirà en nou alcalde de Brunyola. La seva candidatura, Junts per Catalunya, ha estat llista única al municipi, i diumenge passat va rebre el 96,95% dels suports. En la constitució del nou ajuntament, Puigdevall rebrà la vara d’alcalde de la mà d’algú molt especial: la seva mare, Anna Mascort, actual alcaldessa del municipi, que passarà a un segon pla (tot i que continuarà com a regidora) després de diversos mandats a l’alcaldia. Mascort és, a la vegada, filla de Joan Mascort, històric alcalde del municipi i una de les ànimes de la Fira de l’Avellana. Puigdevall, que durant aquest mandat ja ha estat regidor, es convertirà, per tant, en la tercera generació familiar al capdavant de l’alcaldia de Brunyola. 

Mascort encara s’emociona quan parla del seu pare, mort l’any 2020. «Estaria molt orgullós de veure com en Roger es converteix en alcalde», explica. Ella també ho està, tot i que explica que ha estat un relleu natural perquè s’han trobat amb un grup de joves disposat a implicar-se amb el poble. «Crec que ha estat el moment idoni, perquè a vegades costa trobar gent que estigui disposada a adoptar un compromís: hi ha molta gent que vol estar a la llista, però poca que es vulgui posar al capdavant», explica Mascort. I d’entre aquest grup de joves, que porta anys treballant pel poble i implicant-se en diverses tasques, el seu fill Roger va ser el que va tenir més disponibilitat i decisió per entomar el repte. I Mascort n’està molt contenta. «Jo tenia claríssim que hi havia d’haver un relleu quan es donessin les circumstàncies i hi hagués les persones preparades per fer-ho», assenyala. «I no perquè estigui cremada, perquè he passat molt bons moments com a alcaldessa, però els que portem molts anys hem de saber donar pas», afegeix. En el seu cas, ha anat a la llista i continuarà com a regidora durant els propers quatre anys per tal de seguir treballant pel poble.

Puigdevall agraeix l’oportunitat, perquè, segons indica, a nivell de comarca s’han convertit en un referent. «Hi ha gent molt preparada a altres municipis que no està tenint aquestes oportunitats, i per tant s’agraeix que comptin amb tu i t’ajudin a fer aquest pas», indica. Fa vuit anys va anar a la llista però no va sortir escollit regidor, mentre que fa quatre anys es va sumar a la candidatura però no es veia preparat per encapçalar-la: primer volia aprendre. Durant aquest mandat ha tingut temps de fer-ho, ja que ha estat regidor d’Agricultura, Ramaderia, Medi Ambient, Esports, Cultura, Fires i Festes i Joventut. 

Tots dos asseguren que la vocació política l’han après a casa. Sobretot Mascort, per a qui el seu pare va ser un gran referent. «A diferència d’alguns dels meus germans, jo no vaig viure el fet de tenir el meu pare a l’Ajuntament com una cosa negativa. El meu pare era una persona molt coneguda i estimada, i amb ell he compartit ideals i model de poble, explica. Segons indica, la conservació de l’entorn i la voluntat de servir els veïns han estat els eixos de les seves alcaldies.

Ara, Puigdevall vol continuar amb la mateixa línia. Parteix de la base que l’administració local ha de posar les coses fàcils als veïns, no complicar-les, i per això vol seguir mantenint l’Ajuntament obert algunes tardes per tal que els veïns puguin anar-hi a fer gestions. Sobre el fet de treballar mà a mà amb la seva mare, assegura que són un equip molt «transversal» i que totes les decisions es prenen de forma col·lectiva. Això sí, la proximitat familiar els fa anar molt més compenetrats: «Per sort o per desgràcia, ens coneixem molt, i això fa que moltes vegades, sense haver-ho parlat abans, jo ja sàpiga com respondrà ella i ella com ho faré jo», assenyala. Puigdevall reivindica que els joves aporten sovint un punt de vista diferent sobre com fer les coses, mentre que Mascort admet que valora molt les noves idees, tot i que en alguns casos la seva experiència li fa aportar un toc de realisme. 

Mare i fill coincideixen, això sí, en no fer cas de les crítiques que hi puguin haver per aquesta successió. «Jo era conscient que, quan hi hagués aquest relleu, hi hauria algú que ho assenyalaria com un fet negatiu, però en canvi jo ho he viscut de forma orgullosa, tranquil·la i feliç. S’ha fet en el moment que tocava i de forma correcta», assenyala Mascort. Puigdevall hi està d’acord: «Al final, el tema de ser mare i fill ha estat una casualitat. Si hi hagués hagut alguna altra persona jove, preparada i que volgués acceptar el repte, també s’hauria produït aquest relleu», indica.

L’avi Mascort va poder veure el seu nét com a regidor, i segons Puigdevall, va ser-hi «fins a l’últim moment». «Disfrutava tant... tot i estar malalt, volia anar a la fira de l’Avellana i s’oferia per ajudar-nos amb la campanya», recorda la seva filla. «Li estic molt agraïda, perquè ho vivia molt intensament», conclou. 

Subscriu-te per seguir llegint