La Clínica Girona compta amb un eficaç Institut Oftalmològic fundat l´any 1990 que treballa constantment per aconseguir ser un dels millors equips de Catalunya, tant a nivell professional i humà com en instal·lacions i equipaments tècnics.

L´Institut Oftalmològic Clínica Girona (IOC) ha aconseguit ser el referent de l´oftalmologia a les comarques de Girona. Quines han estat les claus?

L´Institut d´Oftalmologia Clínica Girona es va fundar l´any 1990. Fa 27 anys que estem treballant a les comarques gironines i penso que hem estat un model molt efectiu de medicina oftalmològica, que funciona molt bé per dues raons molt importants: l´autogestió i el treball en equip. Gràcies a això hem pogut anar creixent. Vam començar dos oftalmòlegs i ara en som 15. Hem incorporat totes les subespecialitats oftalmològiques. El que fa retina fa retina, el que fa glaucoma fa glaucoma i fins i tot tenim algunes de les especialitats doblades. Disposem per exemple de quatre retinòlegs, i això no ho tenen ni els hospitals públics de referència. O tenim dos glaucomatòlegs també, per exemple. És per tot això que en aquests moments som referència a les comarques de Girona. I som referència perquè som número 1 en nombre de metges, en equipaments i en pacients o usuaris.

Com veu vostè el món de l´oftalmologia avui?

És un món canviant, igual que el de la medicina en general. Has d´estar al dia de totes les novetats, tant en tècniques com en aparellatge. El que vol dir que has d´invertit contínuament, en formació i en tecnologia puntera. Com que nosaltres ens autogestionem, podem invertir en aparells sempre que volem. I nosaltres això ho hem tingut molt clar des del principi: preferim invertir en nosaltres mateixos i en dotar-nos dels millors professionals i de la millor tecnologia per oferir un servei oftalmològic eficient, eficaç, modern i d´alta qualitat, que és el que els pacients de les comarques gironines reclamen.

Estar al dia de tot ha de requerir molt d´esforç.

Sí, és un esforç continu, però val la pena i compensa quan veus els resultats que obtenim. Tot aparell nou que surt en oftalmologia és valorat pels professionals de l´Institut Oftalmològic Clínica de Girona. Ens reunim i valorem si ens interessa o no. Considerem quines són les qualitats del nou aparell o de la nova tècnica i què ens pot aportar. I, si finalment ens decidim, anem a buscar l´aparell o la nova tècnica i fem totes les proves que calgui abans d´incorporar-lo amb totes les garanties a la nostra cartera de serveis.

El creixement de l´Institut d´Oftalmologia Clínica Girona ha estat continu.

Sí. Actualment l´IOC disposa de quatre despatxos d´oftalmologia, un de retina, un de cirurgia del cristal·lí, dos d´oftalmologia general, tres despatxos d´optometria, quatre sales de diagnòstic i un quiròfan de cirurgia refractiva.

Quins aparells punters heu incorporat darrerament?

A l´IOC tenim aparells que valen un milió d´euros, com és el làser excímer, un aparell que permet modificar la forma de la còrnia per corregir defectes refractius com la miopia, astigmatisme i hipermetropia. És allò que dèiem abans de la inversió contínua. Si entreu a la web (www.oftalis.com) podreu fer una passejada pels diferents aparells de l´Institut, on s´expliquen les característiques i perquè s´apliquen. Hi ha el retinògraf Optomap, ecògraf d´ultrasons, aparells de microscòpia especular o d´electrofisiologia ocular, biòmetres òptics, làser Yag i làser Argo, etc. Aparells, alguns, molt sofisticats que permeten als nostres professionals treballar amb un alt grau de qualitat totes les subespecialitats oftalmològiques.

Cap a on anirà l´oftalmologia?

Jo parlaria de l´oftalmologia i de la medicina en general. Veig una tendència cap al metge funcionari, el que tant cobra si treballa com si no. I en aquest sentit no he cregut mai en el metge funcionari. O canvia això o anirem malament. El metge funcionari no hauria d´existir. Amb els sistemes de control que tenim avui dia els metges treballen millor cobrant per objectius, per dir-ho d´alguna manera. Si has operat 25 cataractes, per dir alguna cosa, has de cobrar més que si n´has operat una. És pura lògica.

I el debat pública-privada?

A mi no m´agrada parlar de medicina o de sanitat fent distincions entre la pública o la privada. Hi ha molts que parlen de si la pública i que si la privada€ la sanitat és sanitat, sigui pública o privada. Quan es parla en aquests termes s´està parlant únicament del finançament, però el servei sanitari és al marge de tot això. Tot és sanitat. El que vol la gent és sanitat de qualitat, sigui pública o privada. És la qualitat el que realment és important. Per això penso que la millor aposta de la medicina moderna ha de ser per l´autogestió.

Què li preocupa del futur?

Crec que una de les coses més preocupants avui és la falta de metges. Molts metges s´estan jubilant i no hi ha recanvi. Penso que hi ha hagut una manca de planificació per part del govern central i a hores d´ara comença a costar trobar metges. S´ha planificat molt malament des del govern central i per mantenir el nivell caldrà portar metges de fora del territori.