Les forces lleials al règim del líder libi Moammar al-Gaddafi haurien aconseguit forçar els rebels a replegar posicions a l'est del país. Segons les últimes informacions, els rebels haurien perdut el control de Bin Jawad, prop de Sirte, i estarien fugint dels intensos bombardejos de l'aviació líbia, i s'haurien batut en retirada fins al port petrolier de Ras Lanuf.

En el seu replegament, els rebels podrien haver enderrocat un helicòpter, segons han informat portaveus a la cadena Al-Jazira. Tot i això, un segon front rebel hauria aconseguit prosseguir el seu avanç després d'obrir un nou front pel sud per arribar a la ciutat de Sirte, objectiu de gran valor simbòlic ja que és la ciutat en què va nèixer Gaddafi.

En aquest sentit, els rebels haurien aconseguit obtenir el control de la ciutat d'Al Nawfaliya, a uns 120 quilòmetres de Sirte, on, segons el comandant Bashir Abdul Gadir, uns 8.000 rebels esperen "que la població estigui preparada" abans de llançar una ofensiva contra els més de 20.000 soldats lleials a Gaddafi i comandats pel seu cosí, Abdelá Masaud, que es troben a la ciutat natal del líder libi.

L'ofensiva rebel contra Sirte, malgrat la seva inferioritat numèrica, podria tenir l'ajuda de la tribu dels Ferjan, tot i que segons ha reconegut el comandant "estan completament desarmats" perquè només la tribu del líder libi, els Gadafa, tenen armes de foc. Amb tot, el comandant Abdul Gadir assegura que "els Gadafa s'han posat en contacte per negociar" un avanç incruent.

Més enllà de Sirte, els rebels mantenen una posició a la ciutat de Misrata --200 quilòmetres a l'est de Trípoli--. Els residents de la zona han informat a Reuters que l'atac de les forces militars afins a Gaddafi ja han avançat fina a l'entrada de la ciutat, que està sent bombardejada amb foc d'artilleria i envoltada per tancs.

"Estan tenint lloc enfrontaments molt, molt durs a l'entrada oest. Han començar fa una hora, amb l'atac de les brigades de Jamís (un dels fills de Gaddafi)", ha informat un resident, de nom Mohammad.

Enfrontaments a l'oest

A l'oest de Trípoli, se succeeixen els combats per la possessió de la ciutat més propera, Zawiya, a només 40 quilòmetres de la capital líbia. Al llarg d'aquest matí, rebels i Govern s'han atribuït la possessió de la ciutat.

La televisió oficial del règim ha anunciat aquesta matinada que les tropes haurien reprès el control de la ciutat, anunci que després va ser desmentit pels rebels.

Gaddafi diu que lluita contra el terrorisme islàmic

El líder libi, Moammar al-Gaddafi, ha afirmat que el seu govern està combatent el terrorisme islàmic a Líbia i ha lamentat el poc suport que està obtenint el seu país per part de la comunitat internacional. "És o jo o Al-Qaida", ha afirmat en una entrevista concedida al diari francès 'Journal du Dimanche'.

"Estic sorprès que ningú comprengui que això és una lluita contra el terrorisme", ha assenyalat Gaddafi. "Els nostres serveis de seguretat cooperen. Us hem ajudat (a Occident) molt els últims anys. Per què quan som en lluita contra el terrorisme a Líbia no ens ajuda ningú a canvi?", es pregunta.

"Quan hi va haver la confusió a Tunísia i Egipte (...) Al-Qaida va donar instruccions a les seves cèl·lules dorments a Líbia perquè sortissin a la superfície (...). Els nens no saben res d'Al-Qaida o de la ideologia d'aquesta organització, però membres d'aquestes cèl·lules els han donat pastilles al·lucinògenes. Avui dia, aquests joves han agafat gust a aquestes pastilles i creuen que les armes són una espècie de focs artificials", ha assegurat en l'entrevista.

"Hi haurà una jihad islàmica davant de vostès (Occident), a la Mediterrània (...). La gent de Bin Laden imposarà rescats a terra i mar. Tornarem a l'època de Barbaroja, dels pirates, dels otomans que imposaven rescats pels vaixells segrestats. Aquesta serà, realment, una crisi mundial i un desastre per a tothom", ha afegit Gaddafi.

Alhora, Gaddafi ha assegurat que vol que un equip d'investigació de l'ONU o de la Unió Africana es desplaci a Líbia. "Permetrem que una comissió investigui sobre el terreny sense posar-ne cap obstacle", ha assenyalat en aquest sentit.

Pel que fa als interessos internacionals, el líder libi ha apuntat que França té "grans interessos" a Líbia. "Hem treballat amb (el president de França, Nicolás) Sarkozy en diverses ocasions, en diferents causes. França hauria d'haver estat la primera a enviar una comissió d'investigació", ha declarat.

"Espero que (França) canviï la seva actitud vers a nosaltres i que ràpidament es posi al capdavant de la investigació, que bloquegi la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU i faci que es detingui la intervenció estrangera a regió de Benghazi", ha expressat.

"Per a nosaltres, el poder és del poble. No tenim un president que hi renunciï, ni un Parlament per dissoldre, ni unes eleccions que es falsegin, ni una Constitució per modificar. No tenim demandes de justícia social, perquè aquí és el poble qui decideix. No ostento el poder com feien Ben Ali o Hosni Mubarak", afegia el mandatari libi.

"El règim aquí, a Líbia, va bé, és estable. Estic disposat a fer-me entendre: Si m'amenacen, si em desestabilitzen, arribarà la confusió, arribaran Bin Laden i els grups armats. Això és el que succeirà", ha recalcat.

A més, ha assenyalat que la caiguda del seu règim provocaria un problema migratori a Europa. "Milers de persones envairan Europa des de Líbia i no hi haurà ningú per detenir-los", ha asseverat.

Sobre les denúncies d'ús excessiu de la força per reprimir les manifestacions que s'han produït arreu del país, Gaddafi ha afirmat que mai ha disparat contra el seu poble. "És que el règim algerià en els seus anys de lluita contra l'extremisme islàmic no ha fet ús de la força? Els israelians no han provocat baixes civils en bombardejar Gaza perquè els grups armats són aquí?", s'ha qüestionat.

A més, afegeix que a l'Afganistan o l'Iraq, on tropes nord-americanes i de l'OTAN estan desplegades, "també els militars disparen regularment els civils". "Aquí, a Líbia, no s'ha disparat a ningú", ha postil·lat.

Finalment, ha criticat la congelació dels actius libis imposada per les Nacions Unides. "Vaig proposar a tothom el desafiament que provessin que un únic dinar fos meu. Aquesta congelació d'actius és un acte de pirateria contra els diners de l'Estat libi. Volen robar diners l'Estat libi i menteixen i diuen que són els meus diners", ha dit. "Una vegada més, hi ha una investigació per mostrar qui n'és el propietari. Jo estic tranquil. No tinc més que el meu khaima", ha conclòs.